Тиждень зі смаком. Сім днів до виборів у поки ще "помаранчевому" Харкові

Добігає кінця жовтень, і лише тиждень залишається до дня голосування на позачергових виборах харківського міського голови. 

Як правило, на останні дні перед днем голосування кандидати приберігають технології, спрямовані на мобілізацію свого виборця. Тому  невдовзі чимало харків’ян, включені до баз симпатиків партій і кандидатів,  отримають текстові повідомлення та дзвінки із закликами прийти 31 жовтня на виборчі дільниці і зробити правильний вибір.

У списку кандидатів залишилося 10 осіб. І ті з них, хто веде реальну, а не віртуальну кампанію, зосередилися переважно на зустрічах із виборцями у мікрорайонах. Насамперед йдеться  про секретаря міськради Ігоря Терехова, який балотується від "Блоку Кернеса – Успішний Харків",  та кандидата від "Європейської Солідарності" Олександра Скорика. Обидва не лише стали частіше бачитися із харків’янами на вулицях міста, а й використали в якості інфоприводу в своїх кампаніях встановлення пиловлавлюючих фільтрів на "Коксохімі". У Терехова наголосили, що саме секретар міськради знайшов спільну мову із керівництвом підприємства, і те погодилося з необхідністю модернізації. У Скорика нагадали, що  "ЄС" і він особисто підтримують протести екоактивістів проти "Коксохіму". Дещо знизила обороти кампанія Михайла Добкіна. Ймовірно, через те, що поточні рейтинги не дають йому приводів для великого оптимізму. Заяви ж про те, що Добкін великодушно вирішив спрямувати частину коштів, виділених на вибори, на боротьбу з COVID-19, оперативно спростували самі медики. 

Поки штаби кандидатів змагаються у вправності застосовувати політичні технології, територіальна виборча комісія працює над організацією виборчого процесу. У Харкові вже сформували 605 дільничних комісій, до яких увійшли майже 10 тисяч людей. Правом взяти участь у формуванні комісій скористалися парламентські партії. Найбільшу кількість членів до ДВК делегувала "Батьківщина"  (понад 1200), ненабагато відстали "Голос" та "Європейська Солідарність". Менше тисячі членів у комісіях буде в "Опозиційної платформи – За життя" , майже 600 – у партії "За майбутнє". По 605 членів до ДВК делегували кандидати в мери Ігор Терехов, Михайло Добкін і Дмитро Маринін.  Взяли участь у формуванні комісій також Олександр Скорик (500 осіб), Сергій Ряполов (552), Віктор Величков (395) і Костянтин Немічев (337). Микола Кукуріка та Олександр Кондрусик  знялися з виборів, але майже тисячу своїх представників до ДВК вони завести встигли, деякі з них навіть отримали керівні посади. 

Наступного тижня ДВК мають отримати виборчі бюлетені. ТОВ "Фактор-Друк" отримало замовлення на друг понад 1 млн бюлетенів. З огляду на прогнозовану явку, близько 700 тисяч з них залишаться невикористаними та будуть погашені після закриття виборчих ділянок. Але закон вимагає друкувати на піввідсотка більше бюлетенів від кількості зареєстрованих у місті виборців.

Не виключено, що проводити вибори доведеться не у "помаранчевій", а вже у "червоній" карантинній зоні. У мерії запевнили, що на дільницях буде забезпечено суворе виконання протиепідеміологічних вимог: масковий режим, безпечна дистанція, наявність дезінфекторів тощо. Крім того, буде створено умови для голосування вдома для осіб, які цього потребують.

Харків у "помаранчевій" зоні: бум вакцинації і дистанційна у вишах

Протягом тижня на карантинній мапі України знову побільшало червоного кольору. Із 23 жовтня максимальний рівень протиепідеміологічних обмежень запроваджено у сусідній Сумській області, з 26 – до "червоної" зони потрапляють Миколаївська та Рівненська. Перед цим "почервоніли" Херсонська, Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Запорізька області. Харківська та Чернігівська області поки що офіційно "помаранчеві", але перебувають на межі.

З 21 жовтня в Україні почали діяти нові правила міжобласних перевезень. Тепер, щоб скористатися залізницею, необхідно мати сертифікат про вакцинацію або свіжий негативний COVID-тест. На вокзалах 10 українських міст відкрилися пункти експрес-тестування. За 350 гривень і 15-20 хвилин можна здати тест та отримати документ, що дозволяє (або ні в разі позитивного результату) подорожувати залізницею. Працює такий пункт і на Південному вокзалі Харкова. Тим, хто не встиг зробити тест або не зміг скористатися квитком через нові правила, мають повернути гроші. У перші дні після нововведень не обійшлося без конфліктів пасажирів із провідниками, останнім навіть доводилося викликати поліцію. Запрацював на вокзалі і центр вакцинації. Однак сертифікат видається через певний час після введення другої дози препарату, тому для подорожуючих актуальнішими залишаються тести за 350 гривень. Окрім тих, хто подбав про себе заздалегідь і вакцинувався раніше.

У мерії обіцяють відкривати додаткові пункти вакцинації в Харкові, зокрема на міських ринках. А також не виключають, що обмеження для осіб без COVID-сертифікатів чи негативних тестів можуть запровадити й у міському наземному транспорті та метро, а також у ресторанах, кафе і торговельних центрах.

На тлі посилення карантину для невакцинованих та заяв центральної і місцевої влади все більше і більше харків’ян прагнуть таки зробити щеплення від коронавірусу. Загалом в країні уже майже 7 млн людей пройшли повний курс вакцинації, понад 475 тисяч з них – мешканці Харківщини. Наш регіон посідає третє місце в Україні за кількістю вакцинованих, поступаючись Дніпропетровській області та місту Києву. Якщо брати до уваги частку населення, охоплену вакцинацією, то тут ситуація гірша, ніж не лише в столиці та на Дніпропетровщині, а й у Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській і Чернігівській областях.

А от за рівнем вакцинації вчителів Харківська область займає друге місце в Україні і з показником 78% поступається лише Луганській області. Тим не менш, школярів регіону все одно відправили на канікули на тиждень раніше для убезпечення їх від додаткового ризику інфікування.

Темпи вакцинації в Харкові та області зростають: за тиждень першу чи другу дозу отримали понад 50 тисяч мешканців. 21 жовтня було встановлено рекорд – понад 15 тисяч вакцинацій за добу. 
На підвищений попит на COVID-сертифікати вже відреагував чорний ринок. Жодень тиждень не обходиться без повідомлень про викриття чергової схеми із підробкою медичних документів. На початку жовтня було винесено перший вирок: лікарю з Павлограда, що на Дніпропетровщині, присудили 34 тисячі гривень штрафу із дворічною забороною займатися медичною практикою. А на початку тижня поліція викрила в Харківській області чергову групу зловмисників, що підробляли сертифікати про вакцинацію та ПЛР-тести. За даними слідства, використовуючи  печатки та логотипи медичних установ, умільці наштампували понад 40 тисяч "липових" довідок про негативний тест на коронавірус і майже 500 COVID-сертифікатів. Сімох членів злочинної групи правоохоронці затримали, ще трьох – розшукують.

З огляду на погіршення епідеміологічної ситуації Міністерство освіти і науки рекомендувало вищим начальним закладам знову повернутися до дистанційної освіти щонайменше з 25 жовтня до 15 листопада. Ще до цієї рекомендації на тенденцію відреагував Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна: шість факультетів пішли на дистанційку вже з 19 жовтня, решта – обрали змішану форму навчання. Здебільшого йдеться про переведення в онлайн-формат лекцій із збереженням практичних та лабораторних занять в аудиторіях.

Не можна не помітити, що серед інформаційних повідомлень прес-служби Каразінського побільшало некрологів. Лише за минулий тиждень померли троє викладачів геолого-географічного факультету: професор Костянтин Нємець та доценти Федір Чомко і Валентина Клименко. Чи пов’язані ці смерті з пандемією COVID-19, у виші не повідомляли.

Приватизація авіазаводу, нові пам’ятники та початок опалювального сезону

Цього тижня українські парламентарі зробили перший крок до приватизації Харківського авіазаводу. Члени комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку підтримали відповідний законопроект. У засіданні комітету 20 жовтня взяв участь в.о. голови ОДА Олександр Скакун, назвавши рішення депутатів "великим успіхом" та висловивши надію, що проект закону успішно пройде через сесійну залу.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що приватизація дозволить вирішити проблеми із заборгованістю по зарплаті на авіазаводі, зберегти його виробничий потенціал, а також залучити потужних стратегічних інвесторів.

Виробництво літаків на ХАЗі призупинилося ще 10 років тому, підприємство винне співробітникам близько 250 мільйонів гривень, борг перед державними і комерційними структурами перевищує 4,5 мільярди. У той же час, у цехах підприємства перебувають понад півтора десятка літаків різного ступеня готовності. До структури ХАЗу входять виробничі потужності в районі Лісопарку, а також декілька філій, зокрема авіаремонтне підприємство в Харківському аеропорту.

15 жовтня в Україні стартував опалювальний сезон. Станом на середину тижня, за даними мерії, до опалення було підключено вже біля 90% багатоквартирних будинків Харкова, що робить його одним з лідерів в Україні за цим показником. Однак є нюанси. Зокрема, в частині з цих будинків труби потеплішали не в усіх під’їздах. Подекуди в місті досі тривають ремонти тепломагістралей.

У Харкові відбулося урочисте відкриття двох нових пам’ятників. Біля Театру юного глядача на Полтавському шлясі з’явився сквер Мислителів. Його центральною фігурою стала скульптурна композиція, що має увічнювати українського філософа й поета Григорія Сковороду, казаського поета Абая Кунанбаєва й азербайджанського філософа та письменника Мірзи Фаталі Ахундова. Автором монумента став скульптор Сейфаддін Гурбанов, відомий харків’янам своїми "Сьома чудесами Харкова" на майдані Архітекторів і пам’ятником Людмилі Гурченко. Профінансував  будівництво почесний консул Казахстану в Харкові Емін Наджафлі.

На території кафедрального римо-католицього собору на вулиці Гоголя відкрили й освятили пам’ятник Папі Римському Івану Павлу II. Подію приурочили до 20-ї річниці пастирського візиту понтифіка до України та 30-ліття відновлення структур католицької церкви в Україні.

Відзначився тиждень, що минає і кількома звільненнями. Із Міністерства внутрішніх справ пішов харків’янин Віталій Маляренко. Колишній партійний функціонер "Батьківщини" на "Блоку Петра Порошенка" та екс-радник колишнього голови ОДА Ігоря Райніна  у вересні 2020 року став радником Арсена Авакова, пізніше – обійняв посаду начальника відділу в МВС.  Після звільнення свого колишнього керівника Маляренко протримався в міністерстві ще три місяці.

Після звільнення Семена Сироти з посади голови Департаменту ЖКГ звільнився і його заступник Ігор Шкурко. Наразі структурний підрозділ очолює  Віталій Мірошник, якого призначили на позачерговій сесії міськради минулого тижня. Сирота ж планує повернутися на посади директора КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство", яким він керував біля 10 років. Шкурко, до речі, працював у цьому ж КП під керівництвом Сироти.