Тиждень зі смаком. Кадрова пауза у Харкові після виборів і шпигунські пристрасті

Минулого тижня Харків офіційно отримав нового міського голову: Ігор Терехов юридично закріпив перемогу на виборах  і набув мерські повноваження. І якщо результат голосування харків’ян з огляду на соціологію виявився більш-менш прогнозованим, то наступні кроки щодо розподілу ключових посад у регіоні  залежать уже не від волі виборців чи ефективного застосування політичних технологій, а від домовленостей між ключовими місцевими гравцями і центральною владою.

Ставши мером, Ігор Терехов звільнив крісло секретаря міської ради, яке стала для нього важливою сходинкою на шляху до посади мера. Так само, як і для Геннадія Кернеса, котрий працював на цій посаді з 2006-го по 2010-й, в останній рік поєднуючи обов’язки секретаря і в.о. міського голови. А от Олександр Новак, який був секретарем наступні 10 років, власний політичний імідж не вибудовував.

Практика показує, що секретар міськради може бути як і сильною політичною фігурою, так і провідником волі мера. Все залежить від лояльності та амбіцій. Кандидатуру секретаря до сесійної зали вносить міський голова, й Ігор Терехов має зробити це на наступній сесії. Станом на зараз імена потенційних кандидатів публічно не озвучувалися, що для Харкова незвично. Адже у 2006 році було заздалегідь відомо, що після обрання Михайла Добкіна міськраду очолить Кернес, а  в 2010-му і 2015-му що Кернес бачить секретарем саме Новака. Секретарство Терехова у 2020 році теж не стало несподіванкою.

Теоретично, мер міг би запропонувати депутатам кандидатуру представника "Блоку Кернеса" - найбільшої фракції у міськраді. Але однопартійної більшості вже немає, тому "Успішному Харкову" знадобиться підтримка інших політичних сил. Уже не перший місяць в політичних колах циркулює інформація про наявність в Андрія Спаського амбіцій отримати посаду секретаря. Але висування Тереховим представника ОПЗЖ з огляду на те, що ця партія (нехай навіть йдеться про київський офіс, а не про харківський осередок) підтримала на виборах Михайла Добкіна, виглядало б дивно. Офіс Президента і "Слуга народу" фактично допомогли Терехову на виборах, не висунувши свого кандидата. Тому в президентської політсили є підстави наполягати на тому, щоб саме їхній представник отримав посаду секретаря міськради. Тим більше, що є приклад обласної ради, де посаду голови другий раз поспіль отримують саме "слуги", маючи при цьому півтора десятка мандатів. Представники "Європейської Солідарності", "Блоку Світличної" чи "Партії Шарія" бажання очолити міськраду не виявляли.

Зміна керівництва Заводу ім. Малишева, шпигунські пристрасті і смерть скульптора

У жовтні свою посаду залишив генеральний директор Заводу імені Малишева Василь Крилас. Нещодавно підприємство очолив колишній керівник "Дніпроважмашу" Олег Винник. Цього тижня новопризначений гендиректор, а також представники "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" провели зустріч із в.о. голови ОДА Олександром Скакуном та обговорили актуальні проблеми підприємства, зокрема виконання пакистанського контракту. У лютому ЗіМ підписав із урядом Пакистану договір на 85 млн доларів на ремонт танків Т-80. Попередній рік компанія завершила зі збитками, а загальна кредиторська заборгованість, накопичена на десятиріччя, станом на початок 2021-го року складала 1,8 млрд гривень.

Оборонні підприємства і військові на Харківщині представляють неабиякий інтерес для розвідки держави-агресора. Для збору інформації росіяни намагаються вербувати людей із доступом до чутливої інформації - співробітників підприємств, військових, посадовців тощо. Цього тижня контррозвідка СБУ похвалилася черговим "уловом" - затриманням завідувача сектору цивільного захисту, оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами "однієї з міськрад Харківської області". Згодом з’ясувалося, що йдеться про Красноград і місцевого посадовця  Сергія Ключенка. За даними слідства, його завербувало "МГБ" "ДНР", і за завданням куратора підозрюваний збирав дані про військові об’єкти, особовий склад СБУ та ЗСУ і місцевих патріотично налаштованих активістів. Отриману інформацію ворожі спецслужби використовували для проведення спецоперацій з метою розхитування суспільно-політичної ситуації. Посадовцю інкримінують "терористичну" ст. 258-3 Кримінального кодексу. Якщо провину завідувача сектором доведуть у суді, йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі, або ж поповнення "обмінного фонду" для визволення українських полонених і заручників на окупованих територіях.

Початок тижня ознаменувала неприємна новина: на відпочину в Туреччині помер від COVID-19 відомий скульптор, почесний харків’янин Сейфаддін Гурбанов. Цієї суботи, 20 листопада відбулося прощання зі скульптором, поховали його на другому міському цвинтарі. Після себе Сейфаддін Гурбанов залишив чимало відомих харків’янам робіт: пам’ятники Іллі Мечникову та Олексію Бекетову, пам’ятник вчительці у Харківському педуніверситеті і двоє скрипалів на дахах у центрі міста. Останньою роботою митця став пам’ятник українському філософу Григорію Сковороді, казаському поету Абаю Кунанбаєву й азербайджанському філософу та письменнику Мірзи Фаталі Ахундову у Сквері мислителів, який урочисто відкрили 23 жовтня.

Нова порція резонансних ДТП і депутатський десант у Харкові

Після смертельної аварії на проспекті Гагаріна і наїзду на підлітків на проспекті Науки харківським ДТП приділяють особливу увагу не лише місцеві, а й всеукраїнські новинні видання, а питання безпеки дорожнього руху набуває яскраво вираженого політичного звучання. 

На запит суспільства не можуть не відреагувати народні депутати. Члени парламентського правоохоронного комітету планують найближчого понеділка, 22 листопада, провести виїзне засідання в Харкові. За словами члена комітету Олександра Бакумова, який ініціював візит колег до рідного міста, парламентарі обговорять загальний стан правопорядку в регіоні, а також безпеку дорожнього руху. Очевидно, що депутати захочуть заслухати доповіді керівництва місцевої поліції, зокрема патрульної, прокуратури та облдержадміністрації.

16-річний  Микола Харківський під час допиту у п’ятницю визнав, що саме він перебував за кермом Infiniti під час смертельного зіткнення на Одеській.  Цей факт також підтвердили висновки декількох експертиз, проведених в рамках кримінального провадження, а також свідчення свідків і потерпілих – пасажирів автівки, зареєстрованої на матір підлітка Марину Дегтяр. Сама вона цього тижня встигла вийти в ефір одного з телеканалів, де озвучила свою версію подій. За словами жінки, ключі від автівки синові вона не передавала і кермувати нею не дозволяла. Нібито Infiniti з СТО Микола мав забрати разом із повнолітнім знайомим, у якого є права. Однак за кермом у той вечір опинився підліток.

Необхідно враховувати, що публічні заяви матері можуть розглядатися як частина лінії захисту, обраної адвокатом. Остання вже встигла поскаржитися в поліцію на тиск та погрози з боку невідомих. Тим більше, що правоохоронці таки зареєстрували щодо Марини Дегтяр та її колишньоого чоловіка Михайла Харківського  кримінальне провадження за статтями про допуск особи без прав до керування транспортним засобом, а також невиконання батьківських обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки. Якщо їхню провину доведуть у суді, це стане першим в Україні вироком у подібній справі для батьків неповнолітнього водія.

Харківський апеляційний суд дослухався до аргументів прокуратури і майже в 10 разів збільшив суму застави для Дмитра Лисенка, підозрюваного у справі про наїзд на двох підлітків на проспекті Науки. Тепер він зможе вийти з-під варти лише після внесення понад 3 млн гривень застави. У справах про ДТП без смертельних наслідків Кримінальний процесуальний кодекс забороняє брати підозрюваних під варту без права застави і навіть встановлює граничну межу, що вимірюється сотнями тисяч, а не мільйонами гривень. У той же час КПК дозволяє судді враховувати додаткові обставини та значно збільшувати  суму застави. Державне обвинувачення просило призначити підозрюваному 10 млн,  враховуючи наявність непогашеної судимості, вчинення ДТП "під метадоном", а також той факт, що постраждали діти. Не могли прокурори не враховувати і суттєвий суспільний резонанс, хоча про це зазвичай вголос і не говорять. Напередодні Дзержинський районний суд оштрафував Лисенка за несуттєву ДТП, скоєну раніше: 24 жовтня він на тому ж проспекті Науки, здаючи назад, вдарив іншу автівку в потоці.

Постраждалі підлітки поки що залишаються в лікарні. Заплановану цього тижня виписку відклали після виявлення нових травм: підвивих у дівчинки та пошкодження  променевої кістки  правої руки у хлопчика.

Буде в депутатів, які збираються до Харкова, можливість обговорити ще один резонансний випадок за їхнім профілем, а саме – нічну стрілянину у метрополітені. Словесний конфлікт між колишнім податковим міліціонером і групою студентів з приводу необхідності дотримання маскового режиму завершився штовханиною і застосуванням травматичної зброї. Експодатківець поцілив у ногу одному зі студентів і пояснив свої дії необхідною обороною, адже саме молодики, за його словами, першими застосували до нього фізичну силу. Кримінальний кодекс дійсно дозволяє стріляти, захищаючись  від нападу групи осіб. Але поліція таки зареєстрували кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

Цей тиждень також не обійшовся без "помітних" ДТП, які знову влучили у нерв суспільства. У середу під колесами автівки знову опинилися дитина: водій білого "Форда" збив 10-річного хлопчичка  на "зебрі" біля Молодіжного парку на Пушкінській та поїхав з місця пригоди, чим лише посилив свою провину. За попередньою інформацією, серйозних травм потерпілий не отримав. Момент наїзду зафіксували як мінімум два відеорєстратори, тому встановити учасників пригоди поліцейським було не важко.

Увечері минулої неділі на харківських дорогах "розважався" гість міста – співробітник поліції з сусідньої Сумщини. Скоївши дві ДТП на Нових Будинках і Салтівці, він "фінішував" поблизу Салтівського хлібзаводу. Mitsubishi Outlander з поліцейським за кермом на великій швидкості в’їхав у Chevrolet і перекинувся на дах. Травмувалися троє: водії обох автівок і один пасажир. На цьому пригоди співробітника Охтирського відділу поліції не завершилися. На додачу він ще й втік з лікарні. Але  спілкування зі слідчими Державного бюро розслідувань йому уникнути все одно не вдалося.
ДБР  уже встановило, що поліцейський сів за кермо, добряче випивши. Експертиза виявила в його крові понад 2,5 проміле алкоголю, що майже у 13 разів перевищує допустиму в Україні норму. У сумській поліції повідомили, що на момент скоєння ДТП їхній співробітник перебував на лікарняному, ініціювали звичайну в таких випадках службову перевірку і, не чекаючи на її результати, вже пообіцяли звільнити героя новин.