Тиждень зі смаком. Терехов за Жукова (і проти Григоренка): новий сезон серіалу

Харківська мерія програла черговий процес по Жукову.

Цього четверга  Харківський окружний адміністративний суд скасував уже третє рішення міської ради про перейменування проспекту Петра Григоренка на честь "маршала Перемоги". Рішення ще не набуло чинності, адже у відповідача ще є час на апеляцію, і цим правом мерія обов’язково скористається. Але ще до завершення третього сезону серіалу "Терехов за Жукова" юристи міськради анонсували паралельний запуск четвертого.

Тепер вони спробують оскаржити розпорядження голови Харківської ОДА від 17 травня 2016 року, згідно з яким колишній проспект Маршала Жукова отримав своє сьогоднішнє ім’я. Ініціатива дуже небезпечна, адже п’ять років тому Ігор Райнін перейменував не лише багатостраждальний проспект. Саме тоді у Харкові з’явилися вулиці, названі на честь Героїв Небесної Сотні Євгена Котляра, Владислава Зубенка і Юрія Паращука, майдан Національної Гвардії і вулиця Волонтерська. Саме завдяки цьому рішенню проспект Правди став проспектом Незалежності, а Червоношкільній набережній повернули історичну назву – Гімназійна. Цим рішенням було вшановано пам’ять військового льотчика Руслана Плоходька – одного з перших харків’ян, загиблих у зоні АТО: його вертоліт терористи збили 2 травня 2014 року під час боїв за Слов’янськ.

Усього розпорядженням голови ОДА було перейменовано 52 вулиці, чотири райони міста і п’ять станцій метро. Харків’яни вже встигли звикнути, що вони тепер мешкають у Новобаварському, Слобідському, Немишлянському й Основ’янському районах, а не у Жовтневому, Комінтернівському,  Фрунзенському чи Червонозаводському, які міськрада і Геннадій Кернес перейменовувати не бажали.  І гіпотетичне скасування документу через "процедурні моменти" не лише "відкотить" заміну маршала Жукова на генерала Григоренка, а й усі загадані вище перейменування. А також серйозно вдарить по іміджу нинішнього керівництва ОДА (й усієї президентської вертикалі) та створить ще один привід для інформаційних атак на нього. Адже саме юристам обладміністрації доведеться відбивати в суді претензії мерії.

Принагідно відзначимо, що мерія Одеси на чолі з Геннадієм Трухановим свого часу також намагалася оскаржити рішення голови ОДА Михеїла Саакашвілі. Там також головна увага була прикута до проспекту маршала Жукова, що став проспектом Небесної Сотні. Але суд міська рада програла.

Сесія облради: бюджет, нове керівництво "слуг" і звільнення головлікарів

Сесія Харківської обласної ради 10 червня виявилася доволі насиченою як на важливі рішення, так і на політичні події. Вона тривала близько п’яти годин, протягом яких депутати встигли розглянути майже 70 питань порядку денного.

Рада внесла чергові планові зміни до бюджету і програми соціально-економічного розвитку області, розподілила майже 60 млн гривень бюджетної субвенції між територіальними громадами, виділила кошти на закупку тепловізорів для харківських прикордонників та посилення заходів безпеки в Олексіївській колонії.

Депутати також підтримали звернення до Верховної Ради із закликом внести зміни до закону про освіту і не допустити знищення санаторних шкіл, які в чинній редакції закону не згадуються. Також облрада звернулася до керівництва Державної екологічної інспекції, визнавши незадовільною роботу голови її обласного управління Євгена Оберемка. Місцеву екоінспекцію звинуватили в неякісній роботі, нехтуванні прямими обов’язками й тиску на бізнес.

"Європейська Солідарність" висловила свою незгоду із відмовою облради виносити в сесійну залу проєкт звернення до парламенту щодо розслідування резонансної справи "вагнерівців". А також висунула до "Блоку Світличної" вимогу пояснити дії свого представника – голови Барвінківської ОТГ Олександра Бала. Який поставив свій підпис під відмовою міськради перейменовувати Московську вулицю на честь одного із своїх земляків, які загинули в зоні АТО. Обурення викликала мотивація – відсутність формально оголошеного стану війни з Росією. У "Блоці Світличної" запевнили, що партія не піддає сумніву факт російської агресії, а ситуацію в Барквінковому стала предметом партійної перевірки.

На сесії також було оголошено рішення про зміни в керівництві фракції "Слуги народу". Її новим головою став депутат Ігор Захарченко, заступник голови департаменту культури ОДА. Його заступниками стали заступник голови ОДА Роман Семенуха і Тетяна Єгорова-Луценко – колишня заступниця голови ОДА, яку зняли з посади голови фракції за незадовільну організацію роботи.

Дуже цікава ситуація склалася із звільненнями головних лікарів комунальних медичних закладів. До порядку денного було включено питання про продовження контрактів із керівниками, термін дії яких уже завершився. Коли дійшло до голосування,  частину рішень депутати підтримали, а частину – провалили. Фракція "слуг" звернула увагу на невідповідність такої постановки питання закону, що вимагає відбору керівників за конкурсною процедурою. Юридичний департамент ОДА підтвердив цю інформацію, пояснивши, що медичну комісію та комісію зі спільної власності громад попереджали, але там вирішили по-своєму. Для приведення проєкту рішень у відповідність до законодавства голова облради Артур Товмасян двічі оголошував перерву, щоб згадані комісії могли провести засідання. Урешті решт, головлікарів звільнили й оголосили конкурси.

 Майно "Металіста": Харків отримає все (або майже все)

Чи не найгучніше з рішень, ухвалених сесією обласної ради,  – анонсована передача мерії майна "Металіста". Проєкт рішення зі скромною назвою "Про передачу об’єктів спільної власності у комунальну власність територіальної громади міста Харкова" підтримали 80 депутатів: "Блок Кернеса" у повному складі, майже вся "ОПЗЖ" і "Європейська Солідарність" і частина "Слуг народу". "Блок Світличної" дав за це рішення один голос.

Згідно з рішенням, обласна рада передає міськраді КП "ОСК "Металіст", якому належать футбольне поле, касові павільйони, дві електропідстанції, а також частина підтрибунних приміщень. Міськрада планувала прийняти у власність лише майно, без зобов’язань, що накопичило обласне КП за роки свого існування. А борги за оренду землі в міста та за податком на прибуток – залишити області. Щоб уникнути скандалу і провалу голосування, у переддень сесії Ігор Терехов надіслав до облради гарантійний лист, відповідно до якого зобов’язався прийняти у власність міста обласне КП у цілому.

У липні це рішення має затвердити сесія міської ради. Що стосується майна ДП "Харків-Арена", у розпорядженні якого перебувають решта приміщень стадіону "Металіст", конфіскованих у Сергія Курченка, футбольна академія і тренувальна база у Високому, – то  тут мерії доведеться мати справу з Кабінетом міністрів. Консультації на цю тему ще тривають.

Харків у "зеленій зоні" і передвиборчі ініціативи кандидатів

Одним із головних козирів, які Ігор Терехов зможе розіграти напередодні виборів, безумовно, стане їхній спільний із Олександром Ярославським проєкт під умовною назвою "відродження "Металіста". Активно його реалізуючи, керівництво міста нібито "не помічає" існування в Харкові команди "Металіст 1925". Але ця команда все ж таки отримала гарантії, що її право користування базою "Металіста" після концентрації майнового комплексу в руках міста порушено не буде.

Крім того, штаб Терехова активно відпрацьовує тему "Ігор Олександрович – єдиний справжній послідовник Геннадія Адольфовича". Цього тижня син покійного мера і голова фракції "Успішного Харкова" в обласній раді Кирило Кернес повідомив про створення "Благодійного фонду імені Геннадія Кернеса". Співзасновниками БФ стали брати Кирило Кернес і Даниїл Привалов, а також секретар міськради Ігор Терехов. Першим проєкт фонду стане опитування харків’ян з приводу увічнення імені Геннадія Кернеса в Харкові. Передбачене як традиційне вуличне анкетування, так і інтернет-голосування "під патронатом і з ініціативи Терехова". Останнє запустили у вигляді звичайної Google-форми без ідентифікації того, хто голосує. Фактично, взяти участь в опитуванні можуть не лише харків’яни і робити це скільки завгодно разів. Додатковими інформаційними приводами обов’язково стануть відкриття меморіальної дошки на міськраді і пам’ятника на могилі Кернеса.

У контексті виборчої кампанії можна розглядати й ініціативу міської влади із впровадження "картки харків’янина". 9 червня  виконком міськради оголосив конкурс на найкращий проєкт. Терехов уже пообіцяв, що вона виконуватиме функції соціальної картки, єдиного проїзного, пропуску до зоопарку, а також дисконтної картки в аптечних мережах і супермаркетах. Для максимального охоплення виборців "картку харків’янина" видаватимуть школярам (щоб ті розповіли батькам), а також пенсіонерам та іншим пільговикам через соцслужби. Решті харків’ян доведеться заповнити анкету на сайті міськради.

Михайлу Добкіну доводиться обмежуватися зовнішньою рекламою, розміщенням "чорнухи" проти Терехова у ЗМІ, викупом київських блогерів та іншою медійною активністю.

Попереднім результатом переговорів низки партій про висунення "єдиного кандидата від демократичних сил" стало підписання меморандуму, який можна розцінювати як своєрідний передвиборчий пакт про ненапад. Підписи під ним поки що поставили представники "Європейської Солідарності", а також "Демократичної сокири", "Нацкорпусу", "Правого сектору" і створеної під місцеві вибори-2020 партії "Акцент". "Удар", "Громадянська позиція" і "Свобода", які також долучалися до консультацій, взяли паузу. Так само як і "Блок Світличної Разом". Голова цієї партії Олександр Абрамов пообіцяв, що вона визначиться ближче до виборів, давши зрозуміти, що рішення залежатиме передвиборчих рейтингів.

Тим часом Харків, як і уся Україна, перемістилися до "зеленої", найм’якішої карантинної зони. З вівторка право працювати цілодобово отримали ресторани і клуби, дозволу від Мінкульту на  повноцінну роботу очікують музеї й театри. Для штабів кандидатів це теж відкриває додаткові можливості. Хоча до виборів залишається ще чимало часу, і карантинне зонування може неодноразово змінюватися.