Народного депутата Одарченка взяли під варту, та він може вийти під заставу

"Слуга народу" не визнає провини.

Вищий антикорсуд обрав запобіжний захід народному депутату від "Слуги Народу" Андрію Одарченку".

Його взяли під варту у залі суду до 20 січня 2024 року. Суддя прийняв рішення про можливість внести альтернативну заставу - 15 мільйонів гривень. Нагадаємо, за даними НАБУ і САП, Одарченко спробував підкупити біткоїнами голову Агентства з відновлення Мустафу Найєма в обмін на виділення грошей на Державний біотехнологічний університет, яким опікувався Одарченко.

Під час засідання Одарченко заперечував провину. Він говорив, що зустрічався з Найємом, але хабаря не давав. 

У той же час у суді було оприлюднено велику кількість матеріалів, зібраних під час негласних слідчих дій, датоване серпнем 2023 року. Спілкування Одарченка із Найємом відбувалося у месенджері Threema. Це спеціалізована програма для обміну повідомленнями, яка ускладнює ідентифікацію учасників розмови, повідомляє Центр протидії корупції.

У переписці вони говорять про біткоїни: Одарченко пропонує Найєму переслати їх на криптогаманець в обмін на те, що посадовець посприяє виділенню коштів на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові, ректором якого є Одарченко. Слідчі довели, що після передачі 10 тисяч доларів у криптовалюті Одарченко написав Мустафі "Прівєт". Це означало, що кошти пішли. Сам нардеп все спростовує: за його версією, він просто вчив Найєма користуватися криптогаманцями.

При цьому депутат, який просить гроші на відновлення харківського університету, впевнений в тому, що місто рано чи пізно захопить Росія. 

"Я вот, честно говоря, в Харьков не верю, Мустафа".  З контексту розмови йдеться про оборону міста Харкова, і тут народний депутат Одарченко зазначає, що він не вірить в те, що силам оборони України вдасться його втримати", — зачитала на суді фрагмент переписки представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

САП просила взяти депутата під варту із альтернативною заставою у розмірі 15 млн грн.

Нагадаємо, Одарченка затримали у Києві 21 листопада слідчі НАБУ та САП. Це став перший криптовалютний хабар в історії антикорупційних органів України.