Нардепи призначили нового голову Верховної Ради

Кандидатуру Руслана Стефанчука підтримав 261 нардеп.

Місце Дмитра Разумкова зайняв Руслан Стефанчук.

8 жовтня на пленарному засіданні Верховної Ради України призначили нового голову Руслана Стефанчука. "За" проголосував 261 народний депутат, зокрема більшість харківських. Проти булив троє нардепів, утрималися — 63, не голосували — 29.

Питання "Про обрання голови Верховної Ради" винесли одразу після відставки Дмитра Разумкова ще 7 жовтня. Питання не розглядають у комітетах, проте для узгодження кандидатури нардепи пішли на перерву.

"Кандидатура пропонується на пленарному засіданні депутатськими фракціями, групами та нардепами. Питання не потребує підготовки у комітетах", — зазначила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Після перерви запропонували таких кандидатів на посаду голови Верховної Ради: "Слуга народу" висунула Руслана Стефанчука, "Голос" — Ярослава Железняка, "Європейська Солідарність" — Яну Зінкевич, Олексій Гончаренко ( "ЄС") — Гео Лероса, Гео Лерос (позафракційний) — Олексія Гончаренка. Однак пізніше Железняк і Герос зняли свої кандидатури.

Вчора до голосування щодо питання про призначення голови Верховної Ради так і не перейшли, питання перенесли на 8 жовтня. За результатами рейтингового голосування найбільшу кількість голосів набрала кандидатура Руслана Стефанчука (257). Зінкевич підтримали 146 нардепів, Гончаренка — 44. Після цього на голосування поставили питання про призначення Стефанчука. Його підтримав 261 нардеп, зокрема  більшість харківських.

Усі харківські "слуги" проголосували за призначення Стефанчука, Віталій Данилов з "Батьківщини" утримався, Олександр Фельдман з "ОПЗЖ", позафракційні Дмитро Шенцев і Юлія Світлична були відсутні.

У своєму виступі Руслан Стефанчук зазначив, що продовжуватиме займатися розвитком якісного законодавства, а не піаром, перерахував закони, ініціатором яких виступив, і пообіцяв при призначенні виправдати надії.

"Фракція надала великий мандат довіри. Два роки тому я сказав, що цей етап можемо пов'язати з довірою і відповідальністю. Постулати не змінилися. У парламенті буває багато політики. На посаді голови Верховної Ради зроблю все, щоб ми доклали максимум зусиль не задля піару, а для якісного законодавства. Я був причетний до ініціатив закону про референдум, про кнопкодавство, цивільне законодавство. Не подав жодного законопроєкту з корупційними ризиками. Спробую виправдати вашу довіру", — сказав Стефанчук.

Як писав KHARKIV Today, 7 жовтня Верховна Рада звільнила голову Дмитра Разумкова. "За" проголосували 284 нардепи, зокрема більшість харківських.