На кордоні Харківської області з Росією відбуваються "гойдалки" — СБУ

Роман Дудін вирішив розповісти з трибуни облради про те, що відбувається у прикордонній зоні.

За офіційною інформацією, до оборони Харківської області готові понад 17 000 чоловік із силових підрозділів Антитерористичного центру на базі СБУ.

На сесії Харківської обласної ради харків'янам розповіли про готовність області до можливої військової атаки та про сили противника у нашому напрямку у Білгородській області. За словами начальника УСБУ Романа Дудіна, розгойдування та інформаційна атака триває. Дестабілізують ситуацію також політики всередині України.

"Не часто Службі безпеки надають слово, натомість та ситуація, яка на сьогоднішній день склалася, вимагає певних роз'яснень, певної історії, щоб усе стало відомо населенню, щоб це стало відомо всім. Ми всі чудово розуміємо, що вже вісім років ми воюємо. Ми бачимо, що агресія з боку Російської Федерації не припиняється. Жодного дня, жодної секунди, вони намагаються тиснути, тиснути — економічно, політично. Наразі є певні ознаки військового тиску. Що стосується діяльності Російської Федерації на кордоні з Харківською областю. Сьогодні ми чудово бачимо те, що відбувається за нашими кордонами. Фактично ми бачимо кожну військову частину. Зараз спостерігаємо так звані "каруселі", — сказав Дудін.

Це означає, що військові частини на кордоні постійно маневрують, змінюючи позиції, пересуваючись територією сусідньої Білгородської області. На думку Дудіна, російські військові не готові до різкого, критичного наступу.

"Ми розуміємо, що для Російської Федерації підтягнути ті компоненти, яких ще не вистачає, дуже швидко. Водночас я вас запевняю, що дуже активно ми за цими усіма процесами стежимо. Фактично бачимо кожну колону, кожну машину, яка виїжджає, приїжджає". Розуміємо номери військових частин, розуміємо ту техніку, яка у них на озброєнні, розуміємо кількісний склад, розуміємо, що відбувається", — сказав Дудін.

За оцінкою голови УСБУ, у Білгородській області дислокуються близько 13 000 чоловік особового складу із різних підрозділів військ РФ.

"Зараз навпроти стоїть близько 13 000. Я чудово, думаю, ви розумієте, 13 000 — те саме угруповання, яке потенційно може окупувати Харків. Цих 13 000 зустрічають військові, зустрічають прикордонники і вже третім етапом, я говорю про наш етап — більше 17 000 тільки у перші хвилини. Загалом, я думаю, тільки першого дня це угруповання буде більше 50 000 чоловік", — підсумував Дудін.

Начальник СБУ повідомив, що Харківська область готова до відбиття можливої атаки. За останні вісім років не було такого єднання партнерів, такої кількості допомоги, зброї, такої колосальної підтримки поза межами України.

Дудін закликає харків'ян вступати до загонів тероборони.