Кого із депутатів-прогульників Харківської міськради можуть відкликати

Прогулює кожний третій депутат Харківської міськради.

Кандидатів на відгук — дев'ятеро.

Кожен третій депутат Харківської міськради — прогульник. Найбільше прогулюють депутати від "Опозиційної платформи — За життя": чверть депутатів цієї фракції стали кандидатами на відкликання. Виборці також можуть відкликати лідера опозиційної фракції "Блок Світличної" Анатолія Бабичева та колишнього директора департаменту ЖКГ Романа Нехорошкова з "Блоку Кернеса". Про це повідомили у русі "Чесно". 

Там проаналізували відвідуваність пленарних засідань та комісій депутатами Харківської міськради. Відповідно до Закону "Про статус депутатів місцевих рад", депутат, який пропустив понад 50% засідань сесій та/або комісій протягом календарного року, може бути відкликаний з ради та позбавлений мандату.

За даними руху "Чесно", дев'ятеро депутатів Харківської міськради пропустили понад 50% засідань комісій та можуть бути відкликані виборцями. Колишній суддя з "ОПЗЖ" Денис Нев'ядомський жодного разу за рік не з'явився на своїй профільній комісії з забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян.

Його колега з фракції Дмитро Хівренко пропустив 9 із 11 засідань постійної комісії з місцевого самоврядування, гласності та депутатської діяльності. Депутат вирішив не коментувати причини своєї відсутності, але на його сторінці у Facebook можна побачити, що місце проживання депутата — Київ. Чому депутат балотувався до Харківської ради — це питання", — повідомили там.

У русі "Чесно" порахували, що Сергій Насінник пропустив 83% засідань комісії з питань екології, але про причини цього так і не відповів. Його відсутність прокоментувала голова профільної комісії депутат Ірина Гончарова та поскаржилася, що через прогульника Насінника кворум комісії — на межі.

"Він участі у роботі комісії не бере, у чаті комісії також, наприкінці року з'явився і сказав, що не був присутній, бо хворів на СOVID-19. Але дивно, чого так довго — з січня до грудня, водночас на пленарних  засіданнях він був. А тепер знову зник. Через прогули депутата кворум комісії — на межі", — повідомила Ірина Гончарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатка Харківської міськради витратила на рекламу у соцмережах 22 000 доларів

Найопозиційніший депутат фракції "ОПЗЖ" Анатолій Родзинський пропустив майже всі засідання своєї комісії. Свої прогули депутат пояснює неефективністю комісій.

"Ще за Геннадія Кернеса було прийнято регламент міськради, за яким у комісій відсутні повноваження, а їх засідання є формальною імітацією роботи для того, щоб виконати вимоги Закону "Про місцеве самоврядування". Якщо, наприклад, у Києві та інших містах, проєкт рішення не виноситься на голосування, доки його не підтримають кілька профільних комісій ради, то у Харкові позиція комісій не має жодного значення. Також у Харкові багато питань виносять на розгляд так званого "загального засідання постійних комісій", яке взагалі не передбачено жодним законом", — розповів Анатолій Родзинський.

Але згідно із законодавством депутати мають працювати і на сесійних засіданнях, і на засіданнях комісії.

Депутат Андрій Спаський із "ОПЗЖ" пропустив майже 70% засідань комісій, згідно з протоколами, розміщеними на сайті міськради. Він пояснює це тим, що дні комісій співпадали з прийомними днями, а основна робота депутата відбувається на окрузі.

"…Іноді комісії збігалися із прийомними днями. Я постійно на зв'язку із жителями. Ми проводимо зустрічі та заходи. Про мою депутатську активність знають усі", — пояснив депутат.

Справді, на сторінці депутата є інформація про зустрічі, зазначили у русі "Чесно".

"Приміром, Спаський роздавав солодощі до Дня святого Миколая і влаштував безкоштовний концерт. Це не що інше, як гречкосійство. Депутати роблять це для того, щоб їх потім завдяки гречкосійству, а не ефективній роботі у раді переобрали. Функції депутата — не організовувати заходи на окрузі, а брати участь у роботах пленарних засідань та комісій, впливати на прийняття рішень радою і під час обговорень представляти своїх виборців, оскільки саме депутати мають представницький мандат”, — повідомили там.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вигнані Шарієм депутати залишаються у Харківській міськраді

ідер фракції "ОПЗЖ" Андрій Лесик вважає прогули депутатів питанням особистої відповідальності.

"Усі депутати дорослі люди. Я не можу сказати про прогульників, чому вони пропускали, це треба запитати у них, можливо, люди хворіли. І заздалегідь про сесії нас не повідомляли. А хто заслуговує на відклик, то партія, політрада, буде стосовно них приймати рішення...", — прокоментував Лесик.

Троє кандидатів на відклик від "Блоку Кернеса — Успішний Харків" — Роман Нехорошков, Семен Сирота та Володимир Чумаков — не пояснили руху "Чесно" причин своєї відсутності.

"Вони проігнорували можливість надати коментар руху "Чесно" та спробувати виправдатися перед виборцями за свою депутатську безвідповідальність", — розповіли там.

Лідер фракції "Блок Світличної" та проректор університету ім. В. Н. Каразіна Анатолій Бабичев був відсутній на понад половині засідань гуманітарної комісії, членом якої він є. Але складати мандат він не збирається і пояснює свою відсутність незапланованими засіданнями через позачергові сесії.

"Просто за планом комісія — один раз на два місяці. Тому, мабуть, перед позачерговими сесіями було багато позапланових. Були відрядження і колись був на лікарняному", — пояснив Бабичев.

Те, що міськрада не заздалегідь попереджає про проведення сесій, розповідає і прогульниця з "Європейської Солідарності" Ірина Гончарова, яка була відсутня на трьох із семи пленарних засіданнях.

"Відпустка за основним місцем роботи. Мене не було в Україні, сесії були позачерговими. Призначати сесії за 2-3 дні — неповага до депутатів", — повідомила Ірина Гончарова.

Голова Слобідської районної адміністрації та депутат від "Блоку Кернеса" В'ячеслав Іллєнко пропустив 40% засідань транспортної комісії.

"На комісіях, що стосуються справ міськради, я був на всіх. Може пропускав якісь звіти профільних департаментів через завантаженість на роботі", — пояснив депутат.

У "Слузі Народу" рух "Чесно" нарахував двох прогульників. Ними стали лідер фракції Максим Бондаренко та колишня кандидатка у нардепи по 174 округу Вікторія Алєксєйчук.

“...якщо й пропускаємо засідання — лише з поважних причин. Як у випадку Вікторії Алєксєйчук, так і у моєму сесії пропущено через стан здоров'я", — розповів Бондаренко.

У русі "Чесно" наголосили, закон не передбачає поважних та неповажних причин для пропуску комісій чи пленарних засідань.