Харківська область витратить на територіальну оборону вісім мільйонів гривень. Менше, ніж Полтава

Сесія облради зібралася, щоб профінансувати потреби батальйонів тероборони.

Ці гроші витратить на потреби батальйонів територіальної оборони.

Депутати Харківської обласної ради підтримали фінансування тероборони. На ці цілі буде витрачено 7983720 гривень. За це рішення проголосували 90 депутатів. Сума не є остаточною, пообіцяв голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов. Для порівняння: у Полтавській області на ці цілі витратять близько 40 мільйонів гривень.

Гроші підуть на фінансування новостворених структур, які охоронятимуть наш спокій — загони територіальної оборони. Військові зібрали прохання батальйонів, що їм потрібно зараз, щоби приступити до обов'язків.

Фінансування тероборони — це вимога Закону "Про основи національного спротиву", який набув чинності з 1 січня 2022 року.

"На територіальну оборону покладається ряд завдань. Одне з таких завдань — це участь у посиленні охорони державного кордону, участь у захисті населення території довкілля, майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення бойових дій, участь у підготовці громадян України до національного опору, участь в охороні важливих об'єктів, участь у забезпеченні заходів громадської безпеки та порядку у населених пунктах, участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів та пішоходів.

Наразі територіальна оборона складається із семи батальйонів — у кожному районі — та управління. Сформовано штаб зони та штаби у кожному районі оборони. Укомплектовані особовим складом для достатньої функціональності. Також щодня ми беремо цивільних для участі у програмі територіальної оборони. Щодня записуються до лав територіальної оборони цивільні особи, які хочуть проходити службу та отримувати якісну військову підготовку у системі територіальної оборони. На жаль, є низка негараздів щодо побудови та швидкого розвитку системи територіальної оборони, а саме інфраструктури, розміщення управління у кожному районі та загалом у області", — сказав заступник командира кадрової бригади територіальної оборони Харківської області підполковник Володимир Шмитько.

За словами Олега Синєгубова, надалі фінансування тероборони триватиме.

"Якщо проаналізувати суму, то я хочу сказати: межі досконалості немає. Ми надалі зможемо розглядати дофінансування у межах наших можливостей. Виходимо з можливостей. Сьогодні гостро стоїть питання закриття прогалин у фінансуванні", — сказав голова ХОДА.

Як писав KHARKIV Today, головним розпорядником коштів на тероборону вважається департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації. Серед завдань програми територіальної оборони Харківської області на 2022 рік  стоять наступні:

  • удосконалення системи управління теробороною в області;
  • підвищення привабливості та мотивації щодо проходження служби у військовому резерві у військових частинах тероборони;
  • широке залучення населення до військової підготовки та підготовки тероборони;
  • вибудова системи навчання підрозділів тероборони і населення;
  • підвищення рівня логістичного забезпечення військових частин.