Ілон Маск підтримав затриманого у Харкові проросійського блогера з Чилі

Американський мільярдер, власник Х і Tesla Ілон Маск вимагає пояснень від президента Володимира Зеленського через затримання Гонзало Ліри.

Маск вважає, що Україна має відпустити проросійського блогера.

Ілон Маск залишив коментар під дописом американського ведучого Такера Карлсона у X (Twitter), який є одним із найзапекліших прихильників Кремля. Карлсон звинуватив Україну у нібито "катуванні" Гонзало Ліри, затриманого навесні 2023 року у Харкові. Телеведучий стверджує, що блогера затримали через "критику" президента України.

"Громадянин США сидить у в’язниці в Україні після того, як ми відправили понад 100 мільярдів доларів? Чи є в цій історії щось більше, ніж просто критика Зеленського? Якщо це все, то тут у нас серйозна проблема", — написав Маск  і тегнув Президента України Володимира Зеленського.

У СБУ повідомили, що всі дії українських правоохоронців відбувалися виключно в межах чинного законодавства, повідомив NV.

Нагадаємо, Гонзало Ліра затримали у травні 2023 року у Харкові. За даними слідства, чоловік має громадянство однієї з країн Латинської Америки, кілька років проживав у Харкові, оскільки до повномасштабного вторгнення Росії одружився на українці. 55-річний Ліра - блогер, після 24 лютого 2022 року підтримав російських оккупантів та героїзував їхні воєнні злочини. Окрім того, Гонзало Ліра займався дискредитацією найвищого військово-політичного керівництва та Сил оборони України. Навесні 2022 року він знімав провокативні відео, у яких ображав українських військових. 

Ще у середині лютого 2022 Ліра заявляв, що ніхто з IQ вище 90 всерйоз не повірить, "що росіяни збираються вторгнутися найближчим часом", а потім говорив, вторгнення Росії було "одним із найблискучіших вторгнень у сучасній історії".

Крім того, він, як кажуть слідчі СБУ, заперечував факти російських ракетних ударів по українських містах і масових вбивств окупантами цивільних. Під час обшуків за адресою проживання Ліри виявили мобільні телефони та комп’ютер. Блогеру повідомили про підозру за ч. 2 і 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, вчинене повторно).

Як писав KHARKIV Today, у травні СБУ затримала іноземного блогера, який заперечував злочини росіян. Іноземець приїхав в Україну з Чилі до війни, жив у Харкові. Але від початку повномасштабної війни почав публічно виправдовувати збройну агресію Росії та поширював фейки про війну в Україні.

У червні до суду передали обвинувальний акт щодо Ліра за ч. 2 і 3 ст. 436-2 (виготовлення та поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, вчинене повторно) Кримінального кодексу України.