Злочин без покарання. З дня теракту біля Палацу спорту минуло п'ять років

22 лютого 2015 року колишній беркутівець і двоє його подільників вбили чотирьох осіб, в тому числі 15-річного Даню Дідика.

22 лютого 2015 року колишній беркутівець і двоє його подільників вбили чотирьох осіб, в тому числі 15-річного школяра, і поранили ще десятьох учасників Маршу Гідності. Напередодні 2020 року їх відпустили на волю.

Цей день Харків запам'ятає як один із найтрагічніших в новій історії. Марш, приурочений перемозі Революції Гідності, перервав вибух. Терористів затримали практично одразу, вони визнали свою провину. Довгих п'ять років у родичів загиблих була надія на те, що вбивці будуть сидіти в тюрмі. Але зараз вони  — на свободі. KHARKIV Today згадує подробиці судової тяганини.

Напередодні

22 лютого 2014 року тисячі харків'ян вийшли до Палацу спорту протестувати проти З'їзду депутатів Південного Сходу. Всі очікували, що президент у Харкові оголосить про створення Новоросії. У цей день революція перемогла: Віктор Янукович втік з країни, Геннадій Кернес і Михайло Добкін також вирушили за східний кордон (потім, правда, повернулися), харківські євромайданівці пройшли маршем від Палацу спорту до площі Свободи і зайняли приміщення покинутої облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харьков помнит. Игорь Толмачев, Даня Дидик, Коля Мельничук, Вадим Рыбальченко

Рік по тому активісти євромайдану вирішили згадати, як все було і влаштувати аналогічний хід. Але в той же день новопризначений губернатор Ігор Райнін брав участь у заходах із вшанування пам'яті загиблих в АТО, які проходили в центрі міста. Основні сили тоді ще міліції направили туди.

"Насправді були перемовини щодо заходів безпеки в адміністрації, там були і правоохоронці. Ми анонсували цю акцію ще з січня — всі були налаштовані на неї, всі знали. А потім — це була команда з Києва — всі вирішили вшанувати пам'ять героїв АТО. І Райнін не надто розібрався в ситуації. Якби він був більш досвідченим, вчинив би по-іншому. А так — міліція пішла з губернатором", — рассказывал KHARKIV Today координатор євромайдану Володимир Чистілін.

Ходу вирішили не скасовувати. Збір призначили на 12 годину дня.

Вбивство

22 лютого опівдні на проспекті Маршала Жукова зібралося майже 500 чоловік. О першій годині дня колона рушила у напрямку до Московського проспекту. Через десять хвилин прогримів вибух. Один із лідерів євромайдану, 52-річний Ігор Толмачов, загинув на місці. Поруч з ним ішов підполковник Вадим Рибальченко, 37-річний заступник начальника Первомайського РВВС, який приїхав до Харкова у відрядження спеціально для охорони заходу, він також загинув на місці.

У перших рядах з прапором йшов школяр Данило Дідик. Як буде згодом згадувати його батько, хлопчик пішов на мітинг без дозволу батьків — вони думали, що він йде на зустріч з товаришем. 15-річного підлітка із тяжкими пораненнями відвезла "швидка". 23 лютого він помер у лікарні. Четвертою жертвою вибуху став 18-річний Микола Мельничук, студент академії міського господарства. Його серце зупинилося 24 лютого.