Жителі Харківської області в лютому отримають меншу субсидію

Згідно із законом при зміні тарифів на послуги ЖКГ перерахунок нарахувань проводиться автоматично.

Перерахунок субсидій роблять постійно, однак зараз це буде більш помітно після зменшення ціни на газ.

Зі встановленням в Україні граничної ціни на газ перерахують розмір субсидії. Сума компенсації буде залежати від обраного субсидіантами постачальника газу. Про це KHARKIV Today повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Юрій Шпарага.

"У одних ціна — 6900 (прим. — за тисячу кубометрів газу), у інших — 8300, і так далі. Тобто, наше завдання компенсувати громадянам певну суму — ту, яку вони витратили на житлово-комунальні послуги. У кого сума 6900, будуть відкориговані виплати під цю суму, у кого більше — під ту суму. На собі громадяни цей процес не повинні відчути, — пояснив Шпарага. — Це було завжди. Якщо тарифи змінювалися, це все в управлінні перераховували автоматом, ніхто на це не звертав уваги. Зараз (не хочу називати компанії, які постачають газ) розрив в ціні великий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області будуть оформляти субсидії по-новому

Субсидії нараховують виходячи з доходів і витрат жителів. Всього житлову субсидію отримують сьогодні 226 700 жителів Харківської області, нараховують її з 4 по 24 число кожного місяця. Перерахунки проводять без звернень жителів.

"Якщо доходи не зросли, а витрати зменшилися, звичайно, буде менше субсидія. Якщо доходи не зросли, а тарифи зросли, тоді буде більша субсидія, тому що це все від отриманого доходу рахується. У програму закладуть тариф і отримають результат", — зазначив Шпарага.

Як писав KHARKIV Today, 18 січня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про встановлення граничного тарифу на газ. Він становить 6,99 гривні і діє до закінчення опалювального сезону або карантину. Наступного дня встановили  граничний тариф на розподіл газу — 1,79 гривні за кубометр.