Жителі Харківської області — в лідерах за кількістю заснованих українцями компаній в Росії

Більше компаній в Росії, ніж жителі Харківської області, заснували мешканці Києва, Криму і Донецької області.

55 юросіб з Харківської області заснували компанію в Росії. При цьому в нашому регіоні засновані 104 російських компанії.

Українські компанії частіше засновують в Росії юридичні особи з оптової торгівлі і громадські організації, а російські компанії в Україні ховають своє походження. Про це свідчить дослідження аналітиків YouControl. На онлайн-сервісі у вільному доступі з'явилася інформація про компанії з Росії.

"Не дивлячись на напружені українсько-російські відносини, в Росії все ще є філії українських компаній. Так, згідно з даними російського Єдиного державного реєстру юридичних осіб, 85 компаній, що займаються оптовою торгівлею, і 84 некомерційні організації все ще мають відкриті філії в російських містах. Також свої підрозділи є у компаній, задіяних в операціях з нерухомістю, будівництві та тимчасовому розміщенні харчування", — з'ясували експерти.

За словами економіста Центру економічної стратегії Дар'ї Михайлишин, іноді в українських компаній немає іншого вибору, окрім як продовжувати постачати свої товари в сусідню країну, особливо це стосується металургії, де ланцюги виробництва були зав'язані на Росію ще з часів Радянського Союзу, ця залежність зберігається до цього часу.

"Більше компаній, які засновують компанії в Росії, з Києва, таких згідно з даними — 210. Відносно багато компаній з Південно-Східної України є засновниками юридичних осіб в Росії: 70 компаній з Криму, 56 — у Донецькій області; 55 — в Харківській; 48 — з Дніпропетровської та 30 — із Запорізької області. При цьому на Західній Україні майже відсутні компанії, які є засновниками юридичних осіб в РФ. Так, в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях тільки по одній такій компанії, в Хмельницькій — 2, в Чернівецькій — 3, в Рівненській — 4, а у Львівській — 5", — з'ясували в YouControl.

Дані російського Єдиного державного реєстру юридичних осіб свідчать, що філій російських компаній в Україні значно менше, тільки 104. При цьому в російському реєстрі є дані про те, що в червні 2020 в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників і / або бенефіціарів. Компаніями володіли різні люди і вони не були сконцентровані в одних руках.

Економіст Центру економічної стратегії Дарія Михайлішина уточнила, що деякі російські компанії приховують справжнього бенефіціара і не вказують його в реєстрі, хоча це і суперечить закону. Ці компанії хочуть "сховатися" від українських санкцій і продовжувати працювати в Україні.