Зеленський розповів, на скільки з осені зросте зарплата медиків

Поки нова система нарахування зарплат по медреформі не відпрацьована, лікарям, медсестрам і санітарам, які надають спеціалізовану медичну допомогу, з 1 вересня підвищать зарплату.

Поки нова система нарахування зарплат по медреформі не відпрацьована, лікарям, медсестрам і санітарам, які надають спеціалізовану медичну допомогу, з 1 вересня підвищать зарплату.

Зарплата лікарів другої ланки в Україні зараз є однією з найнижчих. Про це заявив президент Володимир Зеленський, передає сайт Офісу президента.

"Медична реформа не спрацювала для лікарів другої ланки. Їх зарплати мізерні. Поки не запрацює нова система нарахування зарплат в 2021 році, ми впровадимо проміжне рішення, і зарплати наших медиків, не побоюся сказати — наших героїв сьогодні — виростуть вже з вересня. З цифр, наданих урядом, я бачу, що ми можемо істотно підвищити зарплати", — підкреслив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді обіцяють страхові виплати сім'ям загиблих і постраждалих від коронавурусу медиків

За його даними, щомісяця на зарплату медиків готові давати 2 мільярди гривень, що дозволить підвищити виплати лікарям другої ланки до 70% від їх тарифної ставки, медсестрам і санітарам — на 50% і 25% відповідно від мінімальної заробітної плати.

"Тарифна ставка лікаря-хірурга сьогодні — 5 тисяч 87 гривень. З надбавками середня зарплата становить близько 7 тисяч гривень. Після підняття з вересня вона буде приблизно 10 тисяч 500 гривень. Це хоч якось наблизить зарплати лікарів другої ланки до зарплат сімейних лікарів" , —уточнив президент.

Гоолова уряду Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та міністр охорони здоров'я Максим Степанов уточнили, що в разі узгодженої формули підвищення середня зарплата  медсестер підніметься до понад 7 тисяч гривень, а санітарів — наблизиться до 6 тисяч гривень.