Зеленський підписав закон про виділення грошей на онкоцентр і водосховище в Харківській області

Закон підписаний сьогодні, 1 жовтня.

На онкоцентр закладено 100 мільйонів гривень, на водосховище — 99 мільйонів.

1 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект "Про державний бюджет України на 2020 рік" (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд). Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Зокрема, законопроект передбачає виділення з державного бюджету 100 мільйонів гривень на будівництво Харківського обласного центру онкології.

"У доповненні №2 до закону передбачити по загальному фонду видатки розвитку за новою бюджетною програмою" Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Харківської області на будівництво комплексу комунального некомерційного підприємства "Обласний центр онкології" в сумі 100.000 тисяч гривень для Міністерства розвитку громад і територій і зменшити на таку суму видатки споживання за бюджетною програмою "Обслуговування державного боргу", — сказано в законопроекті.

Верховна Рада врахувала пропозиції харківських нардепів:  Олексія Красова, Дмитра Микиші, Дмитра Люботи, Олександра Бакумова, Євгенія Пивоварова, Павла Сушка, Анни Колесник, Вікторії Кінзбурської, Юрія Здебського, Андрія Одарченка, Олександра Литвинова, Марії Мезенцевої і Павла Якименка. Вони пропонували 100 мільйонів. Нардеп Юлія Світлична просила 274 мільйони гривень, її пропозиція врахована частково.

Крім того, закон враховує 99 мільйонів гривень на проведення водообміну Краснопавлівського водосховища (Лозівський район, Харківська область) за бюджетною програмою "Експлуатація державного водогосподарського комплексу та управління водними ресурсами".

При цьому, перелік пропозицій по Харківській області в законі відхилений. Серед них: кошти на реконструкцію стадіону "Колос" (Нововодолазький район), середнього ремонту автомобільних доріг, термоізоляцію будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. Лисенка, підтримку осіб з особливими освітніми потребами, лінійний прискорювач для Харківського обласного онкологічного центру, засоби індивідуального захисту та деззасоби, широкосмуговий доступ до Інтернету в школах, реконструкцію спортивних комплексів.

Нагадаємо, 2 вересня в Харківську область приїжджав президент Володимир Зеленський, він пообіцяв гроші на будівництво онкоцентру. Після коригування загальний бюджет проекту виріс до 2,2 мільярда гривень. Раніше на новий онкоцентр потрібно було 1,7 мільярда гривень. Будівництво заморозили взимку.

У лютому 2018 року тоді ще голова Харківської ОДА Юлія Світлична анонсувала будівництво нового онкоцентру. Вона заявляла, що побудують його швидко, "розтягувати не будемо".

Ще однією проблемою в Харківській області стало обміління Краснопавлівського водосховища. Воно разом з Печенізьким забезпечує потреби Харкова в прісній воді, проте на сьогодні обміліло до критичного стану. За оцінками фахівців, обсягів води в ньому вистачить тільки до грудня. Врятувати ситуацію може водообмін.