Збільшити кількість тестів на коронавірус в три рази: міністр дав доручення всім областям

Збільшення досліджень призведе до зростання кількості підтверджених діагнозів, але населення просять не панікувати.

У понеділок державна комісія з техногенно-екологічної безпеки вислухала керівників регіонів "жовтої" та "червоної" зон про епідемічну ситуацію та дала два доручення.

В областях потрібно збільшити кількість досліджень на коронавірус і поліпшити інформування населення. Про це заявив перший заступник голови Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

"Всі дані вказують на необхідність посилити взаємодію між владою і суспільством, а також істотно збільшити кількість тестувань. Останнє може здаватися загрозливим фактором для інформаційного простору і навіть вплинути на психологічно-емоційний стан громадян. Адже збільшення кількості тестувань, як бачимо, призводить до збільшення підтверджених захворювань", — зазначив Чернишов.

Щоб не було паніки, Чернишов порадив проводити роз'яснювальну роботу з людьми, розповідати про мету тестування та заходи безпеки. Кількість досліджень в Україні хочуть збільшити до 30 тисяч на день.

"Зараз щодня в Україні проводиться понад 10 тисяч ПЛР-тестів, проте цього недостатньо. На рівні країни повинні вийти як мінімум на 30 тисяч ПЛР-тестів щодня. Про такі цифри говорили сьогодні з головами ОДА та керівництвом міста Києва на комісії ТЕБ, і саме таких кількісних показників тестувань вимагаю від відповідних органів", — підкреслив Чернишов.

Відзначимо, згідно з протоколом рішення Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації з 7 по 13 серпня в області щодня проводили близько 2000 досліджень (60,66 на 100 тисяч населення при нормі не менше 24 на 100 тисяч).

"Це свідчить про достатній рівень охоплення скринінгом на COVID-19 населення області", — сказано у протокольному рішенні.

Нагадаємо, 13 серпня Харківська область увійшла до списку регіонів з широким розповсюдженням COVID-19. Її віднесли до "жовтої" зони епідемічної небезпеки.