Завод "Біолік", на якому хочуть виробляти російську вакцину, раніше належав громадянину РФ

Раніше російський мільярдер Віктор Харитонін був власником заводу "Біолік".

Кінцевий бенефіціар АТ "Біолік" — німець Віктор Мартін. Його називають бізнес-партнером російського мільярдера, який володів заводом раніше.

Кінцевим бенефіціаром харківського АТ "Біолік", на якому, як заявили російські ЗМІ, можуть виготовляти російську вакцину від коронавірусу "Супутник V", є німець Віктор Мартін. За інформацією "Харківського антикорупційного центру", Виктор Мартін — бізнес-партнер російського мільярдера Віктора Хариітоніна.

Кілька років тому саме Харитонін був власником заводу "Біолік" в Харкові.

Як писав KHARKIV Today, напередодні, 8 грудня, Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) повідомив про те, що в Харкові будуть виробляти російську вакцину від коронавірусу "Супутник V". У РФПІ цю інформацію KHARKIV Today підтвердили, але показати підписані документи і повідомити, про які саме обсяги йдеться, відмовилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина від коронавірусу: як і коли робити щеплення?

Водночас джерела в спецслужбах повідомили, що вищезгадана інформація є провокацією і елементом гібридної війни.

Пізніше на самому підприємстві заявили про те, що підприємство освоїло технологію виробництва готової форми вакцини проти коронавірусу "Супутник V" і має можливість її серійного випуску для забезпечення потреб населення на території України та інших країн. Водночас випускати продукцію вони мають намір лише при наявності у неї державної реєстрації в Україні.

За інформацією "ХАЦ", АТ "Біолік" заснували в 1898 році в Харкові — спочатку там виготовляли препарати для діагностики, профілактики і лікування різних інфекційних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни з підозрою на коронавірус можуть замовити тестування через гарячу лінію МОЗ

На сьогоднішній день підприємство виготовляє близько 40 найменувань лікарських препаратів.

До 2018 року близько 50% компанії "Фарм-Біолік" належало російській "Фармстандарт", відповідно чверть акцій знаходилась у власності Vilkom Services Limited і Stapavelo Enterprises Limited. Саме Харитоніна називають власником концерну "Фармстандарт".

У 2018 році російську частину "Фарм-Біолік" викупила кіпрська Vilkom Services Limited, кінцевим бенефіціаром якої є німець Віктор Мартін.