Замість Туреччини і Єгипту: скільки коштує винайняти дачу під Харковом

Більшість власників будиночків в селі просять 5-10 тисяч гривень на місяць.

Незважаючи на послаблення карантину і відкриття деякими країнами кордонів, багатьом харків'янам, які планували відпустку за кордоном, доведеться відпочивати вдома.

Як відпочити з сім'єю на природі і свіжому повітрі, якщо немає бабусі в селі? KHARKIV Today з'ясував, чи злетіли ціни на оренду дач в епоху карантину.

На відомому сайті оголошень в Харківській області величезного вибору дач немає — трохи більше трьох десятків пропозицій оренди.

А ось ціни відрізняються як небо від землі — ​​від 500 гривень на місяць до захмарних 80 тисяч. Але в середньому більшість пропозицій — це 5-10 тисяч гривень на місяць. Ціна зростає не тільки в залежності від наявності / відсутності зручностей, але, перш за все, — від розташування дачного будиночка (у водосховищ, озер).

Деякі орендодавці пишуть прямо в оголошенні: здаю для самоізоляції. Як власник ось цього будівельного вагончика в селищі Високий — так, є і такі відлюдні варіанти.
Будвагончик 3 * 9 метрів — і в ньому три кімнатки! Зручностей немає, але є город і сад поруч. До лісу і ставка — 250 метрів, до автобуса — 600. Самоізолюватися тут можна за 500 гривень на місяць, головне — дістатися.

Але ми шукаємо менш суворий і аскетичний варіант.
Наприклад, за 5 тисяч гривень на місяць можна зняти будиночок в дачному кооперативі біля озера в 17 кілометрах від Харкова в сторону Ольховки. За ці гроші ви отримаєте одноповерховий будинок на 40 кв.м, з газом, холодильником і меблями. Правда, санвузол у дворі, але зате поруч сосновий ліс.

Двоповерховий варіант можна знайти в Зміївському районі за 6 тисяч гривень. Цегляний будинок з двома кімнатами, санвузол у дворі, в будинку пічне опалення, вода — в колодязі.
"Місце дуже малолюдне, в зв'язку з чим його можна використовувати для профілактики від всяких пандемій", — йдеться в оголошенні. З балкона другого поверху обіцяють вид на ліс.

Печеніги, Старий Салтів і Коробові Хутори — справжні харківські "курорти". За місяць оренди комфортабельних дач тут доведеться викласти від 15 тисяч гривень і вище.
Наприклад, двоповерхова трикімнатна дача в Печенігах поруч з водосховищем (з євроремонтом, туалетом / душем в будинку, побутовою технікою, альтанкою з мангалом, садом і каміном) обійдеться в 15 тисяч гривень на місяць плюс електроенергія.

Дача в сосновому лісі в Коробових Хуторах (мебльований будинок 56 кв.м, бойлер, санвузол) коштує на місяць ... .1200 $ (32 тис грн). Можливий і продаж або обмін з доплатою.

Найдорожчим варіантом на сайті поки залишається двоповерховий п'ятикімнатний будинок в Печенігах площею 170 кв.м., розташований "в трьох хвилинах" від водосховища. Якщо вам сподобається ця дерев'яна дача, доведеться викласти 3000 $ (80 тис грн) на місяць, щоб її орендувати.

Одне оголошення особливо привертає увагу — на фото досить затишний чотирикімнатний будиночок в Старому Салтові, з альтанкою, комунікаціями і побутовою технікою. І — всього 600 гривень! У чому підступ? У тому, що орендодавець не вказав в оголошенні, що це "ціна на день з 4-х осіб", повідомивши про це тільки по телефону.

Ріелтори підтверджують, що ціни на оренду дач дійсно злетіли, особливо з початку травня, коли стало зрозуміло: замість моря, найімовірніше, відпустку доведеться провести в Харкові і області.

"Ті дачі, які в минулому році здавали за 4-5 тисяч, зараз здають тисяч за 7-8, а то і більше", — повідомили в одному агентстві нерухомості.

"Попит дуже великий, — розповіла ріелтор Ірина Шевцова. — "Накрилися" поїздки до Єгипту і Туреччини, тому харків'яни, особливо з дітьми, масово шукають дачі. Попит зріс на будь-які варіанти, навіть на дуже скромні "будиночки". 7-8 тисяч зараз — це невеликий будиночок з маленькою ділянкою, тобто саме дача, а не повноцінний будинок для життя. І далеко не в самій зручній місцевості. 10-12 тисяч — це вже варіанти кращі, в хороших місцях, поруч з водоймами. Ні, не на березі — але в 10-15 хвилинах ходьби. Дуже багато людей телефонують. Наприклад, на сайті висіло оголошення про здачу будинку за 10 тисяч на місяць, так за два дні у мене було десять показів. І, звичайно, будинок швидко здали".

Фото: OLX.ua