За безпеку на заводі Малишева відповідав любитель "руського миру"

Ексміліціонер Вадим Полях у 2014 році поїхав до Росії і закликав ввести в Харків "російські танки-визволителі". Через 6 років цього не помітила спецперевірка СБУ, і він став директором з безпеки на заводі ім. Малишева.

Ексміліціонер Вадим Полях у 2014 році поїхав до Росії і закликав ввести в Харків "російські танки-визволителі". Через 6 років цього не помітила спецперевірка СБУ, і він став директором з безпеки на заводі ім. Малишева.

Два місяці у Вадима Поляха був доступ до державної таємниці, не дивлячись на те, що він поїхав до Росії в період Майдану. Про це повідомив редактор порталу Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

"Вчора в одному з російських блогів, який ведуть в інтересах російських спецслужб співробітники Центру аналізу стратегій і технологій про ситуацію в Україні, було викладено інтерв'ю з Вадимом Поляхом — біженцем з України російському виданню "Орел-регіон", яке, судячи з дати, було опубліковано 7 травня 2014 року. Інтерв'ю є повністю українофобським, в руслі російської пропаганди, там багато видатних цитат, очікування російських танків в Україні, розповіді про страшних нацистів і що 90% в Харкові чекають Росію. Головне, що Полях заявляє, що отримує свідотство на проживання в РФ, що збирається забрати в Росію сім'ю і отримати роботу в управлінні МВС Орловської області РФ, і що він домовлявся з начальником міліції області Савенковим. Сенсація в тому, що Вадим Полях два місяці тому був призначений головою служби  безпеки Харківського бронетанкового заводу імені Малишева, пройшов спецперевірку, отримав доступ до держтаємниці! Тобто, володіє найбільшою секретною інформацією ", — повідомив Бутусов.

На сайті Нацагенції з протидії корупції є декларація Вадима Поляха. Він подав її 22 травня як кандидат на посаду директора з безпеки заводу Малишева. Згідно з документом, ні у нього, ні у дружини немає нерухомості, а тільки авто Honda Civic 1994 року випуску. У минулому році ексміліціонер отримав майже 79 тисяч гривень пенсії і більше 72 тисяч гривень зарплати в Мереф'янській районній лікарні.

Редактор порталу Цензор.НЕТ додав: в "Укроборонпромі" підтвердили достовірність інформації. Вадима Поляха після конкурсу призначили на посаду на заводі Малишева. Однак, коли надійшли нові дані, директора з безпеки звільнили.

"Полях у нас більше не працює. Негайно, як тільки з'ясувалися дані факти, він був звільнений рішенням генерального директора Концерну. Полях перед призначенням пройшов усі перевірки: поліграф і спеціальну перевірку служби безпеки. Перевірки нічого не показали. Перевіряють СБУ Харківської області, спецперевірку він пройшов, і тільки після цього він був прийнятий на роботу. Як тільки вчора ми отримали інформацію, приблизно о 17:00 було прийнято рішення про звільнення. Всі матеріали ми негайно передали в департамент контррозвідки СБУ, будемо співпрацювати із слідчими. Проводимо на підприємстві службову перевірку. Зазначу, що Полях працював на підприємстві кілька місяців ", — цитує Бутусов начальника Служби безпеки "Укроборонпрому" Костянтина Бушуєва.

За даними Цензор.нет, інформацію про перебування в Росії і контакти там Полях приховав, коли проходив перевірку і "обдурив" поліграф.

"Чому він був так впевнений, що ніхто не перевірить Гугл, і чому цю статтю не знайшло в інтернеті керівництво концерну, Служба безпеки, "Укроборонпрому" і Харківська СБУ? Виходить, що в цих структурах за підбір кадрів відповідають люди, що не вміють користуватися інтернетом, а поліграфолог не зміг виявити ключові факти під час перевірки. Тобто система перевірки не ефективна взагалі,  вимагають перегляду  й інші кадрові призначення. За нашими даними, Полях сьогодні написав заяву на звільнення. Публікація в РФ матеріалу про його перебування в РФ і навмисна засвітка контактів говорить про те, що він навряд чи був російським резидентом, проте напевно міг мати несанкціоновані контакти з Росією і бути джерелом витоку державної таємниці з військового заводу. Приховування Поляхом інформації про себе однозначно вказує на спробу зберегти відносини з РФ. Керівництво «Укроборонпрому» вчинило дуже скандальний кадровий провал, масштаби витоку повинно встановити розслідування СБУ, Полях повинен бути негайно затриманий на період розслідування ", — вважає Бутусов.