З холодильника в Києві — в регіони: як доставлять вакцину від коронавірусу і де її будуть зберігати

Першу партію препаратів чекають в кінці січня.

Вакцину потрібно зберігати при наднизьких температурах, для цього в Києві створять спеціальний холодильник, звідти її будуть відправляти о регіонів, де вакцина може зберігатися до п'яти днів.

Україна отримає 16 мільйонів доз препарату від коронавірусу. Про це в ефірі телеканалу "Дім" заявив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

"Уже не 8, а 16 мільйонів доз вакцини ... 8 мільйонів — це кількість доз, яка необхідна, щоб два рази вколоти для 4 мільйонів громадян. Відповідно, 16 мільйонів — це буде для 8 мільйонів громадян. Це те, що в рамках COVAX Україна отримає", — розповів Немчінов.

За інформацією голови парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайла Радуцького, постачання перших партій препарату очікують вже наприкінці січня — лютому. У Києві або біля аеропорту "Бориспіль" планують створити спеціальний Центр тривалого зберігання вакцин від коронавірусу в наднизьких температурах.

"Препарат має перебувати в спеціальному холодильному обладнанні, що підтримує наднизькі температури: від -60 до -80 градусів Цельсія. Порушення умов зберігання безпосередньо впливає на ефективність вакцини. Якщо вона не зберігається в потрібних умовах, то втрачає здатність формувати у людини імунну відповідь на вірус", — написав парламентарій в Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина від коронавірусу. Як і коли робити щеплення?

За словами Радуцького, в спеціальному центрі тривалого зберігання вакцин встановлять холодильники, здатні одночасно зберігати сотні тисяч доз.

"Один холодильник об'ємом 1000 літрів (вміщує 250 000 доз) вже знаходиться в Україні. Ще двадцять аналогічних установок можуть бути ввезені до країни протягом декількох тижнів. Це дасть нам можливість отримати перші партії вакцини, які вимагають зберігання в наднизьких температурах", — додав він.

Звідти препарат зможуть доставляти до регіонів, в таких умовах у нього є можливість зберігатися до п'яти днів.

"З Центру зберігання логістична компанія в спеціальних термобоксах транспортує вакцини до пунктів щеплення в регіонах, де вона зможе зберігатися до п'яти днів у звичайному холодильному обладнанні (від +2 до +8 градусів Цельсія)", — пояснив Радуцький.

Нардеп повідомив, в Україні вакцинацію від COVID-19 планують проводити в понад 4000 пунктах, буде працювати більше 500 мобільних бригад. Розглядається і можливість створення тимчасових центрів вакцинації, за прикладом країн Євросоюзу.

Нагадаємо, Міністр охорони здоров'я обіцяє вакцинувати не менше 50% населення країни.