Його провокували на хабар: колишній чиновник Харківської ОДА програв апеляцію

Суд вважає доводи адвоката взаємовиключними.

Колишній директор департаменту Харківської ОДА Андрій Винниченко, якого затримали на хабарі, вийшов з СІЗО під заставу. Однак його адвокат подав апеляцію на запобіжний захід, оскільки вважає, що правоохоронці провокували тоді ще чиновника на хабар.

19 серпня судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду не змінили рішення про обраний для Андрія Винниченка запобіжний захід. Постанова опублікована в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, адвокат Андрія Винниченка — Кирило Яковець просив суд обрати йому запобіжний захід не пов'язаний з триманням під вартою. Хоча його підзахисний і так знаходиться на волі, він вніс заставу у 630 тисяч гривень, щоб не залишатися в СІЗО.

"В обґрунтування доводів апеляційної скарги захисник послався на неправильність кваліфікації органом досудового розслідування дій його підзахисного, відсутність у нього повноважень на здійснення організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій в АТ "Харківобленерго", провокацію злочину з боку правоохоронних органів", — йдеться в постанові .

Суд вважає доводи адвоката взаємовиключними.

"Викладені в апеляційній скарзі доводи адвоката — взаємовиключні, оскільки захисник, стверджуючи про необґрунтованість підозри через неправильну кваліфікацію інкримінованого злочину, провокації злочину, недоведеність стороною обвинувачення ризиків, тобто відсутності взагалі підстав для застосування будь-якого запобіжного заходу, при цьому однак просить застосувати до підозрюваному запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою", — зазначено в документі.

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду не задовольнила апеляцію адвоката і залишила рішення суду першої інстанції без змін.

Нагадаємо, увечері, 3 серпня, директора департаменту капітального будівництва ХОДА Андрія Винниченка затримали в його кабінеті в Держпромі, обшуки йшли всю ніч. У НАБУ повідомили, що чиновник отримав хабар — 1,32 мільйона гривень за сприяння підприємцю в підключенні до мереж "Харківобленерго". До того як стати чиновником, Винниченко більше десяти років пропрацював в АТ "Харківобленерго". Директором департаменту в ХОДА його призначили за 10 днів до затримання.

Винниченка підозрюють в замаху на шахрайство і пропозицію неправомірної вигоди службовій особі. Якщо провину доведуть, то йому загрожує до 12 років за ґратами. 6 серпня в суді тоді ще чиновника взяли під варту і призначили заставу, яка дорівнює практично половині суми хабара — 630 600 гривень. Він виплатив цю суму і вийшов із СІЗО. 21 серпня голова Харківської ОДА Олексій Кучер звільнив Андрія Винниченка з посади директора департаменту капітального будівництва.