Ярославський просить президента віддати "Електроважмаш" в приватні руки

На думку бізнесмена і власника "Харківського тракторного заводу", держпідприємство "Електроважмаш" не доживе до запланованої приватизації.

Щоб вирішити ситуацію з боргами "Електроважмашу" і загубленими ринками збуту, бізнесмен пропонує знайти "відповідального приватного інвестора".

15 липня на сайті групи DCH з'явилося відкрите звернення від імені Олександра Ярославського до президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. У ньому бізнесмен просить вирішити ситуацію з "Електроважмашем".

"Сьогодні завод на межі зупинки: він обтяжений мільярдними боргами, ринки збуту втрачені ... Ключова причина нинішнього стану справ на "Електроважмаші" — непрофесійне управління. Практика показує, що порятунок підприємств такого рівня можливий тільки шляхом приходу відповідального приватного інвестора. До моменту проведення обіцяного Фондом держмайна на першу половину 2021 року приватизаційного аукціону по "Електроважмашу" завод не доживе", — йдеться в документі.

Ярославський вважає, що завод можна зберегти, якщо в ситуацію втрутиться президент.

"Не має значення, хто стане власником "Електроважмашу" після його приватизації", — уточнив він в зверненні.

Нагадаємо, завод розробляє і поставляє електрообладнання для великовантажних кар'єрних самоскидів. Серед проблем "Електроважмашу" — недостатня кількість замовлень, затримка зарплати і заборгованість перед підприємством з боку ЗАТ "Укргідроенерго".

Відзначимо, з 29 червня "Електроважмаш" відключили від каналізації за борг в 1,5 мільйона гривень.

Як писав KHARKIV Today, в квітні 2016 року бізнесмен Олександр Ярославський купив контрольний пакет акцій ПАТ "Харківський тракторний завод". Він придбав їх за пропозицією австрійського бізнесмена Зігфріда Вольфа, на той момент номінального власника підприємства, яке контролював російський олігарх Олег Дерипаска.