Які лікарні Харківської області визначили для хворих коронавірусом: список

В регіоні "призначили" 17 лікарень, куди повезуть пацієнтів при погіршенні стану.

Ці лікарні розраховані тільки на госпіталізацію хворих, стан яких погіршується. Пацієнтів із симптомами коронавірусу тут не будуть тримати, їх відправлять до сімейного лікаря.

Для госпіталізації хворих коронавірусом у Харківській області виділено 17 лікарень. Всього в Україні визначено 240 таких лікарень, —- повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України.

У цей список увійшли три лікарні на території міста — Харківський міський клінічний пологовий будинок №2 імені Гельферіха, Міська клінічна багатопрофільна лікарня №17, Міська клінічна лікарня №13.

В області список включає 14 лікарень: чотири обласні — Харківська обласна дитяча інфекційна лікарня, Обласний клінічний спеціалізований диспансер радиаційного захисту населення, Обласна дитяча клінічна лікарня, Обласна клінічна інфекційна лікарня (всі знаходяться територіально в Харкові) і десять районних —  Чугуївська, Красноградська, Первомайська, Валківська, Вовчанська, Зміївська, Балаклійська, Богодухівська лікарні, Лозівське і Куп'янське територіальні медоб'єднання.

У МОЗ зазначили, що в разі необхідності список лікарень для госпіталізації хворих коронавірусом буде розширюватися. Зазначені лікарні відбирали керівники областей і регіональні департаменти охорони здоров'я.

"Всі вони мають необхідне обладнання, щоб надавати допомогу хворим коронавірусом. А саме: в 240 установах передбачено 4,1 тисячі місць для ізоляції хворих, 67 тисяч ліжко-місць. Кількість апаратів штучної вентиляції легенів становить понад 1800 одиниць. В лікарнях працює 5855 лікарів - інфекціоністів, анестезіологів, терапевтів і педіатрів ", — пояснили в МОЗ.

При цьому в МОЗ підкреслили: вибрані лікарні призначені для госпіталізації пацієнтів, стан яких погіршується, тому люди із симптомами коронавірусу не зможуть самостійно звернутися в ці установи.

"Це може загрожувати їхньому здоров'ю. При виявленні симптомів COVID-19 пацієнтам необхідно зателефонувати своєму сімейному лікарю. А при наявності важких симптомів — температура вище 38 градусів, яка не збивається, і утруднене дихання — дзвонити на 103", — відзначили в міністерстві.

Як писав KHARKIV Today, 29 березня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що українські лікарні будуть госпіталізувати тільки тих людей із підтвердженим коронавірусом, у кого захворювання протікає в середній і важкій формі.