Як житиме Харків до 24 квітня: робота транспорту, СТО, хімчисток і заборона на відключення за борги

У Харківській міськраді відбулося засідання комісії із надзвичайних ситуацій. Обговорювали продовження карантину до 24 квітня і роботу всіх держструктур. Вів КНС перший віце-мер Ігор Терехов.

У Харківській міськраді відбулося засідання комісії із надзвичайних ситуацій. Обговорювали продовження карантину до 24 квітня і роботу всіх держструктур. Вів КНС перший віце-мер Ігор Терехов.

Він знову, як і ще кілька віце-мерів, прийшов без медичної маски, але пообіцяв, що це "в останній раз".

ПРО РОБОТУ ТРАНСПОРТУ

Поки транспорт працює в обмеженому режимі — без метро і з обмеженням кількості пасажирів у трамваях, тролейбусах і маршрутках. Але на випадок, якщо в Україні буде введено надзвичайний стан, збирають списки співробітників критичної інфраструктури: медики, рятувальники, поліція і ін.

"Нам необхідно після затвердження списку критичної інфраструктури отримати, підготувати списки транспорту, захисту співробітників. Жодна людина не потрапить в транспорт без засобів захисту. Комунальні підприємства розробляють схему. Контролюватися буде Нацполіцією. Пропуск буде індивідуальний, перевірятися буде кожен — свідоцтво або довідка із місця роботи. Всі підприємства розробляють все, що необхідно, якщо буде введено надзвичайний стан. Є якісь окремі збої, але вони не критичні ", — повідомив віце-мер з питань інфраструктури Євгеній Водовозов.

ПРО РОБОТУ ПІДПРИЄМСТВ

Найближчим часом буде прийнято рішення про відкриття деяких СТО, автомийок, хімчисток і пралень. Це будуть не всі, а тільки частина тих, які працювали до карантину. Список обіцяють скоро назвати.

"Ми визначилися таким чином. Китайгородська розробила і ми внесли їх до списку як критична інфраструктура і вони будуть працювати", — сказав Ігор Терехов.

ПРО ПЛАТЕЖІ

Уже зараз зрозуміло, що кількість платежів за послуги ЖКГ знижується. Щоб не допустити зупинки комунальних підприємств, в переходах метро вирішили відновити роботу відділень "Мегабанку", в яких беруть оплату за комуналку.

"Вчора я провів нараду. Левова частка платежів йде через "Мегабанк" І ми домовилися, щоб із сьогоднішнього дня в переходах метрополітену були відкриті відділення банку. Вони будуть працювати в іншому режимі — із 9 ранку до 5 вечора, щоб люди могли здійснювати платежі. Платежі падають, але в цій ситуації ми будемо вишукувати можливості ", — повідомив Терехов.

За словами директора КП "Харківводоканал" Віталія Панова, це не дуже врятує. Вже зараз на підприємстві помітили, що кількість води, яку використовують юридичні особи, зменшилася, а у фізосіб — зросла. А значить, і доходи КП будуть знижуватися.

"Для нас це схоже на катастрофу. Навіть якщо "Мегабанк" відкриє відділення, платежі будуть знижуватися. Хтось не піде платити в метро, ​​а нам не можна зупинити процес. Я з повагою ставлюся до бізнесу, але пільги для них вдарять по нас. Це питання треба ставити перед Кабміном", — сказав Панов.

Терехов сказав, що місто готує кілька пропозицій до Кабміну, які стосуються в тому числі комунальних підприємств.

"Ми відправимо до прем'єра цілий ряд пропозицій по тепломережах і по системі платежів, компенсацій. В такий час багато людей не будуть виходити з дому. Ми зробимо все, щоб банки працювали, але розуміємо, що багато хто не будуть виходити з дому. Ми розуміємо" , — повідомив Терехов.

ПРО ДЕЗІНФЕКЦІЮ

Скоро в місті почнеться дезінфекція — під'їздів, тротуарів, проїжджої частини і зупинок.

За словами Терехова, фінансування скоро буде, витратні матеріали куплять, деззасоби закуповують.

ПРО ВІДКЛЮЧЕННЯ ПОСЛУГ ЗА БОРГИ

На час карантину постачальники послуг, в тому числі провайдери, не повинні відключати харків'ян від своїх послуг, навіть за борги. В першу чергу мова йшла про провайдерів. Віце-мер сказав, що не можна відключати людей, адже багато працюють по домівках, а значить їм потрібен інтернет.

"Давайте зробимо заборону, якщо треба — звернемося до суду за відключення", — сказав Терехов.
І попросив усіх керівників КП проінструктувати співробітників, щоб вони були ввічливі.

"Служби, які задіяні в життєзабезпеченні, проінструктуйте співробітників — максимально толерантно, тому що люди схвильовані, стан стресовий або предстресовий. Треба берегти один одному нерви", — просив Терехов на КНС.

Всі проголосували "за" рішення, прийняті на КНС.