Як пройдуть місцеві вибори цієї осені

У Центральній виборчій комісії назвали особливості проведення місцевих виборів.

В Україні укрупнили райони, тому місцеві вибори пройдуть на новій територіальній основі. Вперше використовують систему відкритих списків і гендерні квоти.

25 жовтня місцеві вибори в Україні пройдуть за новим Виборчим кодексом і будуть мати кілька особливостей, — повідомив член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий.

Вибори будуть організовуватися на новій територіальній основі. Верховна Рада рішенням від 17 липня "Про створення та ліквідацію районів" створила укрупнені райони, раніше затвердили перелік громад з адміністративними центрами.

У рік проведення чергових місцевих виборів будуть проведені перші місцеві вибори в об'єднаних територіальних громадах. Їх призначать і проведуть разом з черговими.

Цієї осені чергові і перші вибори депутатів місцевих рад організують і проведуть за новими виборчими системами:

  • вибори депутатів сільської, селищної та міської ради (територіальні громади за кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. У кожному окрузі можуть обрати не менше двох і не більше чотирьох депутатів;
  • вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських і селищних рад (територіальних громад з 10-ма тисячами і більш виборців) будуть проводити за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політпартій в округах, на які поділяється єдиний багатомандатний округ.

Ще однією особливістю місцевих виборів стане дотримання гендерної квоти. Ця умова передбачає наявність серед кожних п'яти кандидатів у виборчому списку як мінімум двох жінок.

"Недотримання гендерної квоти у виборчому списку може послужити підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії", — відзначили в ЦВК.

Як писав KHARKIV Today, 15 липня Верховна Рада підтримала постанову про проведення місцевих виборів. Їх призначили на 25 жовтня