Як діти-сироти з харківського будинку дитини потрапили до фільму "Дау" і хто за це відповість (відео)

Велика частина зйомок фільму "Дау" проходила в Харкові більше 10 років тому. У кількох епізодах ролі повинні були виконувати малюки, яких взяли в будинку дитини. Це стало відомо тільки зараз, коли фільм вийшов на екрани.

Велика частина зйомок фільму "Дау" проходила в Харкові з 2008 по 2011 роки. У кількох епізодах за задумом режисера Іллі Хржановського ролі повинні були виконувати зовсім маленькі діти. Автори проєкту взяли малюків в будинку дитини. Це стало відомо тільки зараз, коли фільм вийшов на екрани. Прокуратура і поліція вже почали перевірку факту використання дітей на знімальному майданчику.

Багатосерійний фільм "Дау", знятий більше 10 років тому керівником меморіального центру Бабин Яр, російським режисером Іллею Хржановським, виявився в епіцентрі скандалу.

Це повинна була бути картина про великого фізика Льва Ландау. У Харкові тоді побудували ціле місто для зйомок, декорували кілометри вулиць, залучали сотні людей і раритетну техніку. Хржановський вимагав максимального натуралізму. Іноді його вимог не витримувала навіть техніка.

Кожну сцену могли знімати по 10-15 разів і врешті-решт її переносили на наступний день, тому що результат не влаштовував режисера. Бували дні, коли дуже хотілося вилаятися і все кинути, розповідав Олександр Осетров  BBC. Каже, знімали за будь-яких умов, через режисера страждала і раритетна техніка.

У серії під назвою "Дау. Дегенерація" був епізод з маленькими дітьми. Їх піддавали методу контрольованого плачу, щоб провести дослідження мозку. Під час експерименту актори-дорослі не підходили до дітей, не заспокоювали, не брали на руки, а що називається давали "накричатися". У сцені плачуть одночасно кілька дітей віком до року. Один з них кричить спокійно, а у іншого, здається, голос вже осип від крику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режиссера фильма о Льве Ландау обвинили в психологическом насилии на съемках

Цю сцену побачила волонтер Олена Самойленко і жахнулась.

"На відео дітей роздягають, підключають до голівок фіксуючі електроди, піддають емоційному і психологічному насильству", — написала Самойленко в Facebook.

За її словами, сам факт зйомок є насильством щодо дітей — вони не могли відмовитися або розповісти про те, чи подобається їм те, що відбувається.

"Це неадекватно, це могло спровокувати депресію, фрустрацію і страх смерті у дитини", — розповідає Самойленко.

Автор поста з'ясувала, що на майданчику були задіяні діти з будинку дитини в Харкові. Хто дав дозвіл на їх роботу, вона не знає і тому попросила розібратися уповноваженого з прав дітей Миколу Кулебу.

ВСЕ БУЛО "ЗГІДНО ЗАКОНУ"

KHARKIV Today вдалося з'ясувати, що дітей для ідеї Хржановського брали "напрокат" у харківському Будинку дитини №3. Спочатку тут взяли хлопчика для ролі маленького Ландау. Все було офіційно, з дозволу обласного управління охорони здоров'я. Нам вдалося поспілкуватися із співробітниками цієї установи. Вони згадують, все було "згідно закону".

"Брали дитину для ролі маленького Ландау з дозволу обладміністрації. А як могли тоді не дозволити і хто у нас питав, якщо тоді губернатором був Добкін і він же грав у фільмі. Наш співробітник їздив, супроводжував, був присутній на майданчику — все було добре", — кажуть співробітники.

Михайло Добкін разом з Нестором Шуфричем, Леонідом Чернівецьким і Дмитром Гордоном дійсно були задіяні в зйомках, фото з ними ще 10 років тому були в Мережі. Вони грали в інших епізодах, без дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парижская префектура не дала разрешения на показ фильма о Льве Ландау

Дозвіл на участь дітей у зйомках в Будинку дитини дати не могли без "вказівки" зверху. За департамент охорони здоров'я, в підпорядкуванні якого знаходиться Будинок дитини №3 (сюди потрапляють діти з вадами розвитку), за часів  Добкіна відповідав Олександр Галацан. Сьогодні він не брав трубку, як і директорка установи Тамара Скульська, яка керує тут майже 20 років. Спілкуватися з журналістами вона взагалі не любить.

Але в Будинку дитини зрозуміли, що скандалу не уникнути і почали шукати документи того часу. І знайшли. Як нам вдалося з'ясувати, дозвіл дійсно видавав Олександр Галацан і не тільки на вивезення хлопчика, виконавця героя Ландау, а й кількох інших діток-відмовників, зокрема і з синдромом Дауна.

"Ми навіть уявити не могли, що таке могло статися, і дітей з вадами розвитку вивозили, щоб щось знімати", — розповіли нам співробітники.

Яка доля цих дітей, повинні з'ясувати правоохоронці. Як правило, якщо дітей з Будинку дитини №3 не всиновлюють, коли їм виповнюється 6 років, їх відправляють в Зеленогайську школу-інтернат в селищі Високий.

ОФІЦІЙНО

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба відреагував на пост і звернувся в поліцію.

"За отриманою попередньою інформацією в зйомках використовували дітей з будинку дитини. У кадрах — діти. Це діти, для яких участь у таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також і інші факти, які потребують підтвердження. Імовірність цих фактів, а також те, хто дозволив використання дітей, повинна розслідувати поліція, до якої я вже звернувся з відповідним запитом", — заявив він в Facebook.

У прокуратурі Харківської області повідомили, що вже відкрито кримінальне провадження.

"За попередньою інформацією, неповнолітнім, мабуть із дітей-сиріт, групою осіб в процесі кіновиробництва міг бути заподіяний фізичний біль або моральні страждання. Крім того, не виключено, що відео, з якого отримані ці зображення, може мати ознаки такого, що пропагує культ насильства і жорстокості або дискримінації", — повідомили в пресслужбі.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 127 і ч. 3 ст. 300 КК України — катування, виготовлення і розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

У відповідь на це представники компанії, яка відповідала за підготовку зйомок на території України, заявили, що ніякого впливу або впливу на дітей реквізитом чи модельними копіями наукових і медичних приладів завдано не було, а звукова фонограма сцени з немовлятами була максимально посилена під час монтажу для посилення глядацького сприйняття. Немовлята нібито були на знімальному майданчику разом зі своїми опікунами. Також на місці знаходився медперсонал.