Вперше за чотири дні Харківській області дозволили послаблювати карантин

Всі чотири критерії — завантаженість ліжок, охоплення тестуванням, відсоток виявлення і динаміка — в нормі.

Послаблювати карантин можуть в 18 областях, включаючи Харківську, і в Києві.

Станом на 23 липня в Харківській області не перевищений жоден показник з чотирьох, необхідних для послаблення карантину. Це стало відомо з відповідної таблиці Міністерства охорони здоров'я України.

Згідно таблиці, завантаженість ліжок в регіоні становить сьогодні 17,18% при нормі менше 50%. Охоплення тестуванням — 49,07 на 100 тисяч населення (повинен бути не менше 24 на 100 тисяч населення), відсоток виявлення захворюваності — 10,57% (норма — менше 11%) і динаміка захворюваності становить — 7,25% (норма — менше 10%).

Крім Харківської області, послаблювати карантин дозволили Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областям та Києву. Показники перевищені у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській і Чернігівській областях.

Відзначимо, в суботу МОЗ не опублікував таблицю з критеріями для послаблення карантину. З неділі, 19 липня, в Харківській області ці критерії виходили за норму. Так, 19 липня були перевищені відсоток виявлення і динаміка — 11,77% і 10,63% відповідно. У понеділок і у вівторок в регіоні знову перевищив норму відсоток виявлення і становив 11,54% і 11,45%. У середу цей показник дорівнював 11,47%.

Нагадаємо, якщо протягом трьох днів область не відповідає критеріям МОЗ, повинна збиратися регіональна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щоб приймати рішення про посилення карантинних обмежень. Однак поки в Харківській області комісії не скликали.

Як писав KHARKIV Today, 22 липня на засіданні Кабінету міністрів України вирішили продовжити адаптивний карантин до 31 серпня. Він буде діяти за новими правилами. Планується ввести чотири рівні небезпеки — зелений, жовтий, помаранчевий і червоний. 

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, якщо п'ять днів поспіль в окремих містах і районах області будуть перевищені показники, необхідні для послаблення карантину, то їх віднесуть до жовтої, помаранчевої або червоної зони. Якщо критерії в нормі — до зеленої. Для переходу до іншої зони необхідно три дні не виходити за межі встановлених Міністерством охорони здоров'я критеріїв.