Верховний Суд скасував рішення на користь харківського депутата, який помер

Іван Попович голосував за відведення землі господарському товариству, де він був одним із засновників.

Верховний Суд скасував рішення Харківської міськради про відведення землі.

Депутат Харківської міської ради VII скликання під час сесії в грудні 2015 року позитивно проголосував за рішення про збільшення майже в п'ять разів площі земельної ділянки для господарського товариства. Він був одним із засновників цього господарського товариства і не міг голосувати через конфлікт інтересів. Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

"Зазначеним рішенням порушені права територіальної громади на раціональний і справедливий розподіл земель комунальної власності", — пояснили вони.

У прокуратурі уточнили, в жовтні 2016 року Дзержинський районний суд Харкова визнав тоді ще депутата Харківської міськради винним за ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією) і наклав штраф. Потім прокуратура пішла до суду, щоб визнати незаконним і скасувати рішення Харківської міської ради. Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні цього позову.

"Не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями, прокурор оскаржив їх в касаційному порядку. Постановою касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 12 листопада скасовані незаконні рішення судів попередніх інстанцій та прийнято нове рішення, яким позов Харківської місцевої прокуратури № 1 задоволено в повному обсязі", — розповіли в прокуратурі.

Відзначимо, в постанові, опублікованій в Єдиному реєстрі судових рішень, зазначено, що мова йде про "Водограй ВКП".

За даними Opendatabot, одним з його засновників був Іван Попович, депутат Харківської міськради VII скликання, член фракції "За Харків, за Відродження". Попович помер у серпні 2018 року.

У постанові зазначено, що рішення суду першої інстанції про присудження йому 3 400 гривень штрафу, вступило в силу в 2016 році.