В Україні збираються відкрити пляжний сезон, але не для всіх

Плавати можна буде у морі і річках, дотримуючись певних правил.

Пляжі відкриються для відвідувачів, але деяким категоріям доведеться залишитися вдома.

В Україні відкриють пляжний сезон, незважаючи на коронавірус. Фахівці з'ясували, що в морській воді коронавірусний збудник гине, а в проточній — важко передається. Про це заявив на брифінгу 18 травня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"У цьому сезоні ми зможемо купатися. Ми провели певні консультації з Інститутом епідеміології та інфекційних захворювань Національної академії медичних наук. Ці фахівці підтвердили, що морська сіль і сонячне ультрафіолетове випромінювання знищує збудника коронавірусної хвороби. Тому буде дозволено відкрити пляжний сезон в Україні, напевно, як і в інших країнах світу. Навіть незважаючи на те, що в прісній воді збудник має можливість виживати, за даними вчених, в річках з проточною водою інфікуватися досить складно. Це тільки може бути при близькому контакті. Тому і щодо пляжного сезону в річках Міністерство охорони здоров'я буде надавати дозвіл працювати в цьому сезоні відпочинку", — сказав Ляшко.

Головний санлікар зазначив, що пляжі відвідувати не рекомендується людям з групи ризику — старше 60 років і тим, у кого є хронічні захворювання. Крім того, всі відпочиваючі повинні будуть дотримуватися  дистанції на пляжі на відстані мінімум двох метрів і правил особистої гігієни — мити руки, кашляти і чхати тільки в одноразову серветку. Персонал зобов'язаний ходити в масках.