В Україні випустять монету в пам'ять про Лесю Українку

Срібна монета номіналом 20 гривень увійде в обіг вже цього тижня.

В Україні випустять пам'ятну монету до 150-річчя від дня народження Лесі Українки номіналом 20 гривень.

В обіг монету, присвячену Лесі Українці, вводять 21 січня. Вона буде виготовлена ​​зі срібла (62,2 грама), діаметр складе 50 міліметрів, тираж — 2,5 тисячі. Про це повідомили в Національному банку України.

"Леся Українка — одна з найвидатніших українських художників слова. Багатогранний талант письменниці проявився у найрізноманітніших жанрах — ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Її творчість наповнена глибокими патріотичними почуттями до України", — відзначили в Нацбанку.

Зверху на аверсі монети розмістять напис "Україна", праворуч — Герб України. Далі художники і скульптори визначили композицію, яка, на їхню думку, символізує яскравий емоційно багатий світ поезії Лесі Українки. Це — стилізовані під свічки образи чоловіка і жінки (ліворуч) і ключ журавлів (праворуч), над яким вказаний номінал і рік — "20 гривень, 2021".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу харківського художника взяли за основу при створенні пам'ятної монети

На реверсі зобразили портрет Лесі Українки на тлі гілок, роки життя поетеси (1871/1913) та написи "Леся Українка, Лариса Косач-Квітка".

Відзначимо, Леся Українка народилася 25 лютого 1871 року в Звягелі (сьогодні — Новоград-Волинський, Житомирська область). У 2021 році в Україні відзначатимуть 150-річчя з дня народження поетеси — випустять повне зібрання творів Лесі Українки в 16-ти томах, енциклопедію "Леся Українка", наукові біографії, книги "Леся Українка і сучасність", "Леся Українка: доля, культура, епоха".

Також проведуть урочисті збори, екскурсії, пов'язані з життям Лесі Українки, покажуть науково-популярний фільм про її життя і творчість.

Як писав KHARKIV Today, до ювілею Харківського історичного музею випустять монету з деревом. Це буде 5-гривнева монета, на ній розташуються фасади будівель музею різних періодів.