В Україні стартував прийом електронних заяв для вступу до вузів

Він триватиме до 22 серпня для тих, кому не потрібен творчий конкурс, і до 16 — для тих, хто його здає.

На бюджет можна подати п'ять заяв, на контракт — необмежену кількість.

13 серпня в Україні стартував прийом електронних заяв на вступ до вищих навчальних закладів на бакалавра і наскрізного магістра після 11 класів. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

"Подання заяв здійснюється онлайн через електронні кабінети і триватиме до 22 серпня, до 16-го — для вступників, які проходять творчі конкурси або здають вступні іспити замість зовнішнього незалежного оцінювання у вузі, але не зробили цього в період з 1 по 12 серпня", — пояснили в міністерстві.

Абітурієнти можуть подати до п'яти заяв на бюджет в будь-який вуз без обмеженої кількості спеціальностей. На контракт можна подавати необмежену кількість заяв.

У кожній заяві потрібно вказати її пріоритетність — від 1 до 5, де 1 — це найвища пріоритетність, а 5 – відповідно, найнижча. Встановлення пріоритетності — це важливий крок, адже її зміна після подання заяви є неможливою.

"Перед подачею заяв вступники можуть оцінити свої шанси отримати бюджетне місце на конкретну спеціальність, скориставшись інформацією про прохідні бали минулих років на поточну конкурсну пропозицію. Як свідчить практика, кардинально вони не змінюються, тільки можуть зростати на топові спеціальності", — відзначили в МОН.

Подати заяву можна через електронний кабінет за посиланням, після подачі заяв — відстежувати рейтинги на сайтах —  https://vstup.edbo.gov.ua/ або https://vstup.osvita.ua/. Рейтинги обіцяють оновлювати щодоби.

У Міністерстві освіти і науки попереджають: після подання першої заяви внести зміни до електронного кабінету не вийде, тому потрібно уважно вводити дані і перевіряти ще раз їх.

Подавати заяву не обов'язково в перший день, оскільки це ніяк не вплине на конкурсний відбір, проте в останній момент цього робити теж не варто. Подивитися інструкцію про подання заяв можна тут

Рекомендації про зарахування абітурієнтів на бюджет оприлюднять не пізніше 27 серпня, подати оригінали документів потрібно буде до 18:00 31 серпня, зарахування — 5 вересня.

Отже, вступна кампанія має такі терміни:

  • 13 - 16 серпня  прийом документів від абітурієнтів, які проходять творчий конкурс, здають вступні іспити або проходять співбесіду;
  • 13 - 22 серпня — прийом документів від осіб, які вступають тільки за результатами ЗНО;
  • 1 – 12 серпня — проведення творчих конкурсів і вступних іспитів на бюджет;
  • 13  – 22 серпня — проведення творчих конкурсів і вступних іспитів на контракт;
  • 16 – 18 серпня — проведення співбесід;
  • 20 серпня — оприлюднення рейтингового списку вступників, рекомендованих до зарахування за результатами співбесіди або по другій квоті;
  • 27 серпня — оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступають на підставі ЗНО, творчих конкурсів та іспитів (включаючи квоту-1, квоту-3, квоту-4);
  • 31 серпня — подання документів для зарахування на бюджет;
  • до 5 вересня — зарахування абітурієнтів на бюджет;
  • до 30 вересня — зарахування абітурієнтів на контракт;
  • до 15 вересня — переведення на вакантні бюджетні місця і на місця за рахунок цільових пільгових державних кредитів абітурієнтів, зарахованих на контракт.