В Україні повернули конкурси для чиновників

Через карантин майже рік державних службовців наймають за контрактом, без проходження конкурсу.

Після вступу в силу закону конкурси на державні посади повинні оголосити протягом чотирьох і дев'яти місяців.

16 лютого Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України про відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби". "За" проголосували 289 народних депутатів, в тому числі 20 харківських. 17 лютого закон направили на підпис президенту.

"Закон передбачає відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби та виключає можливість звільнення державних службовців категорії "А" за політично вмотивованими рішеннями", — пояснили на сайті Верховної Ради.

Підтримали законопроєкт харківські нардепи від "Слуги народу" — Олександр Бакумов, Дмитро Микиша, Вікторія Кінзбурська, Федір Веніславський, Олександр Литвинов, Ганна Колісник, Юрій Здебський, Марія Мезенцева, Олег Бондаренко, Андрій Одарченко, Павло Сушко, Дмитро Любота, Олексій Красов, Євген Пивоваров, Олександр Куницький, Микола Кириченко, списковик Павло Якименко, а також позафракційна Юлія Світлична і Віталій Данилов від "Батьківщини". Був відсутній Олександр Фельдман ( "Опоплатформа — За життя").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновникам дозволили працювати до сімдесяти років

Як відзначили в пояснювальній записці, станом на 16 грудня 2020 року в Україні оголошено 123 відбори на посади державної служби категорії "А", 4284 відбори — категорії "Б" і 12 518 відборів — категорії "В". Комісія, яка проводить відбори, може за один робочий день провести не більше 20 співбесід, тому є ризик перенесення їх на наступний день і збільшення часу проведення конкурсного відбору.

"У рамках міжнародних зобов'язань України щодо проведення реформи державного управління існує необхідність відновлення конкурсу на посади державної служби. З іншого боку, існують об'єктивні організаційні параметри, що визначають часові рамки, в які конкурси на посади держслужби можуть бути оголошені та проведені", — сказано в пояснювальній записці.

Відповідно до закону, конкурси на посади категорії "А", які займають особи, які працюють за контрактом під час дії карантину, повинні бути оголошені протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності закону. Конкурси на посади держслужби категорій "Б" і "В" — протягом дев'яти місяців.

Контракти, які уклали з держслужбовцями на час карантину, будуть діяти до призначення на посаду нового держслужбовця за підсумками конкурсу, але не більше п'яти місяців (для категорії "А") і року— (для категорій "Б" і "В") з дня набрання чинності закону.

З метою економії матеріальних і людських ресурсів скасували спеціальну перевірку осіб, які призначаються на посади держслужби або в органи місцевого самоврядування не пізніше наступного робочого дня після припинення дії контракту про проходження ними держслужби на період карантину, якщо така перевірка проводилася під час укладення контракту.

Відзначимо, закон вступить в силу після опублікування його в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України".

Нагадаємо, конкурси на державні посади скасували у квітні 2020 року через через коронавірус. З того часу з державними службовцями укладали контракти на час дії карантину.