В Україні — нові штрафи за нетверезе водіння, мінімальний — 17 000 гривень

Навіть при першому порушенні у водіїв забиратимуть права.

Керування автомобілем в нетверезому стані тепер будуть кваліфікувати як кримінальний злочин, а не адміністративне правопорушення.

З 1 липня в Україні набрав чинності закон № 2617-VIII, який передбачає штрафи за водіння автомобіля в нетверезому стані до 51 тисячі гривень. Також закон передбачає поняття "кримінальний проступок". Тобто водій за водіння в нетверезому стані отримає судимість.

Якщо водій керує автомобілем в нетверезому стані, наркотичному сп'янінні, під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, йому випишуть штраф від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — тобто від 17 до 34 тисяч гривень (до цього штраф становив 10 200 гривень). Крім того, його позбавлять права керувати автомобілем до трьох років.

Те ж саме покарання доведеться понести водієві, який відмовляється від проходження тесту на вміст в крові алкоголю, наркотиків або лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Якщо водія вдруге зупинять п'яним за кермом, то штраф складе 51 тисячу гривень. Його позбавлять права керувати транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Якщо водій у нетверезому стані спровокує аварію, в якій постраждають люди, буде діяти норма, яка передбачає позбавлення волі.

Як писав KHARKIV Today, за харківськими водіями стежать патрульні з радарами TruCAM. Поліцейські стоять на різних ділянках дороги з дозволених чотирьох вулиць: проспекту Гагаріна, Білгородського шосе, Полтавського Шляху і Московського проспекту.