В Україні готують лікарні другої хвилі для боротьби з коронавірусом

За словами міністра охорони здоров'я, кількість госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом зростає, а в лікарнях закінчуються вільні ліжка.

За словами міністра охорони здоров'я, кількість госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом зростає, а в лікарнях закінчуються вільні ліжка.

В Україні готують лікарні другої хвилі до відкриття, які будуть приймати пацієнтів з коронавірусом. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов на брифінгу 24 червня.

"У нас не тільки зростає кількість інфікованих. Зростає кількість людей, яких госпіталізують кожен день, кількість людей з пневмонією. Це все результат, в тому числі, нашої легковажності. Можу сказати, що ми вже ретельно працюємо над розгортанням другої хвилі наших лікарень, які надаватимуть допомогу хворим коронавірусом. Тобто ми вже усвідомлюємо, що в деяких областях з таким ставленням до наших рекомендацій — різке зростання людей, які потрапляють до лікарень (це — люди, які мають тяжкий перебіг хвороби). У зв'язку з цим нам потрібно розгортати другу хвилю. Звертаюся до вас: подумайте над цими цифрами, колись може закінчитися і друга хвиля лікарень, і третя хвиля лікарень. І просто не буде можливості надавати медичну допомогу. Подивіться ще раз кадри, які були в Італії", — сказав Степанов .

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, в лікарнях другої хвилі розгорнуті понад 11 тисяч ліжок.

"Кількість ліжок в закладах охорони здоров'я, які сьогодні зайняті хворими коронавірусом в лікарнях першої хвилі, становить 3895 з 23 000. З них у відділеннях інтенсивної терапії зайняті 350 ліжок. Всього на апаратах штучної вентиляції легень знаходяться 82 пацієнти в лікарнях першої хвилі. Паралельно з цим ми готуємо лікарні другої хвилі. Зараз у нас чітко підготовлені 11 576 ліжок, які готові приймати хворих коронавірусною хворобою", — пояснив Ляшко.

Відзначимо, в лікарнях першої хвилі в Харківській області всього є 3903 ліжок. З них зайняті — 471 інфекційне ліжко і 112 — реанімаційних. Вільних апаратів штучної вентиляції легенів залишається 147.

Як писав KHARKIV Today, в кінці березня МОЗ визначило список опорних лікарень Харківської області для прийому пацієнтів з коронавірусом. До нього увійшли 17 лікарень:

Три лікарні на території міста — Харківський міський клінічний пологовий будинок №2 імені Гельферіха, Міська клінічна багатопрофільна лікарня №17, Міська клінічна лікарня №13. В області список включає 14 лікарень: чотири обласних — Харківська обласна дитяча інфекційна лікарня, Обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населенняОбласна дитяча клінічна лікарня, Обласна клінічна інфекційна лікарня (всі знаходяться територіально в Харкові) і десять районних —  Чугуївська, Красноградська, Першотравнева, Валківська, Вовчанська, Зміївська, Балаклійська, Богодухівська лікарні, Лозівське і Куп'янське територіальні медоб'єднання.