"В Італії одні трупики", а в Харкові 2020-й оголосили роком медицини

"В Італії одні трупики", а в Харкові 2020-й оголосили роком медицини.

Міський голова Харкова відповів на питання про закриття метро в Харкові досить різко.

Під час позачергової сесії Харківської міськради один із депутатів, директор заводу "Південкабель" Володимир Золотарьов поскаржився меру, що закриття метро може призвести до зупинки багатьох виробництв і як наслідок — спаду економіки. Геннадій Кернес сказав, що Україна не має свого сценарію відповіді на епідемію коронавірусу, ми йдемо шляхом багатьох європейських країн, тому вимушено закрили метрополітен.

"Чим обгрунтовані заходи закриття метро? Це правильно з точки зору охорони здоров'я, життя людей. Ми копіюємо те, що робиться в Італії, Іспанії, у нас в Україні власної програми немає. Британія відмовилася від лікування коронавірусу, Швеція. У нас виходить таке: нас ніхто не питає, а нам доводять команди. Ті наші витрати ... хто буде компенсувати? Ми сьогодні даємо метро гроші на зарплату, ремонт. Даємо аванс, далі платити зарплату. Пільги для підприємців на два місяці, по землі, соціальному податку, хто це буде компенсувати в бюджет міста. Нам потрібен результат. Те, що в машині має їхати до 10 пасажирів, то така правда — є пасажир, а є транспорт, а то відповідальність і культура ", — сказав Кернес.

Коли меру сказали, що не вся Європа відмовилася від метрополітену, він відповів: "У Італії працює і метро, і трамваї, тільки там уже ніхто не їздить, там одні трупики".

Не відволікаючись з теми коронавірусу, Кернес вирішив зробити 2020 рік у Харкові роком медицини.

"Я з вашої згоди хочу оголосити 2020-й роком медицини в Харкові",— сказав мер, не уточнивши конкретних кроків.

Буквально відразу ж в його телеграм-каналі з'явилося невелике пояснення.

"Завдання міста — забезпечити харків'янам якісний, орієнтований на людину сервіс при отриманні медичних послуг. А лікарям ми повинні спростити роботу і створити "безболісну" адаптацію до змін, які принесе друга хвиля медреформи. Ми почали розробку єдиного медичного порталу. Зараз є 66 сайтів поліклінік , які ми об'єднаємо в одну систему, щоб містянам було зручніше шукати інформацію. Проводимо навчання лікарів та працівників медичних установ базовим навичкам користування ПК та спеціальною програмою . Навчання в медустановах тепер буде постійне і з інших актуальних питань, з урахуванням вимог сучасного світу. Вже 20 березня харків'яни зможуть записуватися до свого лікаря на конкретну дату і час онлайн на сайті Helsi.me. Отримають доступ до електронної медичної карти, миттєво зможуть бачити результати аналізів в кабінеті пацієнта, отримають швидкий доступ до призначень лікаря і плану лікування, зможуть знаходити і замовляти лікарські препарати за онлайн-рецептом і оформляти медичне страхування. Ніякої метушні і купи папірців ", — повідомив Кернес.