Ув'язнені пишуть міністру Малюсьці: колонія в Харківській області закривається, а їх хочуть відправити до сусідньої

11 ув'язнених Дергачівської колонії №109 звернулися з листом до Мін'юсту.

За словами ув'язнених, вони мають право на умовно-дострокове звільнення або пом'якшення режиму покарання, проте їм не надають такої можливості.

11 ув'язнених Дергачівської колонії №109 (село Дворічний кут, Дергачівський район) звернулися до Міністерства юстиції України, в офіс Генпрокурора та офіс Омбудсмена з приводу майбутнього закриття колонії і перерозподілу ув'язнених до інших виправних установх, зокрема — в Полтавську область. Текст звернення опублікувала Харківська правозахисна група.

"Всі ми є особами, які за час свого покарання продемонстрували своєю поведінкою і сумлінним ставленням до праці своє виправлення і можливість застосувати до нас законні пільги у вигляді умовно-дострокового звільнення або пом'якшення режиму покарання", — сказано в зверненні.

За словами ув'язнених, у більшості з них — кілька хронічних захворювань в анамнезі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр юстиції розповів, коли припиняться катування в колоніях

Адміністрація установи направила до Дергачівського районного суду Харківської області відповідні документи — зокрема, про пом'якшення режиму відбування покарання для восьми ув'язнених і про звільнення по УДО для трьох. Суд постановив випустити по УДО лише одного ув'язненого, проте прокуратура має намір подавати апеляцію.

"Не дивлячись на все вищезазначене, Дергачівська районна прокуратура Харківської області, ігноруючи наші позитивні характеристики, активно заперечує і всіляко перешкоджає застосуванню до нас пільг, передбачених чинним законодавством", — йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співробітники харківської колонії, які катували в'язнів, звільнилися за власним бажанням

109-я колонія — колонія мінімального рівня безпеки. Прес-секретар Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Ольга Кузнєцова повідомила KHARKIV Today, що в даній колонії утримуються чоловіки, яких перевели з виправних установ вищого рівня безпеки.

"Людина, наприклад, відбувала покарання за тяжкий злочин, а потім суд виніс рішення йому пом'якшити умови відбування і його, наприклад, з колонії середнього рівня безпеки або максимального перевели до колонії мінімального рівня безпеки. Якщо він уже відбув, відповідно до закону, 3/4 покарання, то його у вигляді заохочення можуть теж перевести до цієї установи", — зазначила вона.

Також в колонії утримуються ув'язнені, які вчинили злочини з необережності.

KHARKIV Today раніше писав про те, що колонію в Дергачах закриють, ув'язненим обіцяють кращі умови

Всього в Україні будуть закриті вісім колоній. За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, це дозволить зменшити витрати на утримання великої системи кримінально-виконавчої служби.

Закриті колонії планується законсервувати.