Українській культурі дозволили вийти з карантину

В Україні ввели нові пом'якшення карантину.

Харківська область увійшла до регіонів, де епідеміологічні показники дозволяють перейти до наступного етапу карантинних пом'якшень.

А це означає, що з 10 червня в нашій області дозвіл працювати отримали заклади культури, знято заборону на проведення будь-яких культурних заходів. Таку можливість отримали регіони, які досягли необхідних епідеміологічних критеріїв. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу 10 червня.

"Сьогодні — черговий етап ослаблення карантину. Ослаблення буде відбуватися для тих областей, які досягли епідеміологічних критеріїв, визначених постановою уряду "Про впровадження адаптивного карантину". Кілька областей, які не дотягують до показника інцидентності — 12 на 100 тисяч — і перевищують його. Це — Київ, Волинська область, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Рівненська і Чернівецька, — пояснив Ляшко. — Дозволяється відкривати заклади культури і проводити культурні заходи в тих областях, які досягли наших критеріїв".

Особливості проведення заходів та відкриття закладів культури:

  • Всі співробітники проходять температурний скринінг;
  • Обробка рук антисептиками на вході як співробітників, так і всіх відвідувачів;
  • Заборонені фанзони та інші місця масового скупчення людей, які не дозволять дотримуватися соціальної дистанції;
  • контроль квитків при вході по можливості повинен бути організований скануванням штрих-кодів;
  • в приміщенні на п'ять квадратних метрів має бути одна людина. Якщо захід під відкритим небом, то на п'яти квадратних метрах огородженої території;
  • всі відвідувачі повинні бути в захисних масках;
  • якщо відвідувачів будуть розміщувати на сидячих місцях, то відстань між сидіннями має бути 1,5 метра і по обидва боки від них, а також спереду і ззаду не повинно бути інших відвідувачів.

Також головний санлікар дозволив працювати готелям. Стосовно дитячих таборів питання буде вирішуватися сьогодні.

"Дозволяється відкривати заклади, що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. По дитячих закладах оздоровлення та відпочинку сьогодні буде засідання уряду, де буде розглядатися питання окремо, а також буде проведено всеукраїнську селекторну нараду, де будемо розглядати саме питання можливості відкриття дитячих закладів оздоровлення та відпочинку", — сказав Ляшко.

Закладам по розміщенню дозволяють працювати за умов:

  • онлайн-реєстрації;
  • по можливості харчування в номерах або на відкритих терасах. Якщо харчування надається в приміщенні, то необхідно, щоб відстань між столами була 1,5 метра і за кожним столом сиділи не більше чотирьох чоловік.

Як писав KHARKIV Today,  3 червня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про чергове ослаблення карантину. З 5 червня в звичному режимі дозволили працювати кафе і ресторанам, відновили внутрішнє авіасполучення. А з 15 червня запустять міжнародне авіасполучення.