Україна отримає майже два мільйони доз китайської вакцини від COVID-19

Перше постачання очікують протягом 30 днів після офіційної реєстрації.

Цією вакциною безкоштовно обіцяють прищепити насамперед тих, у кого є критичний ризик інфікування, і тих, хто бореться з пандемією.

Міністерство охорони здоров'я уклало контракт про постачання в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech проти COVID-19. Про це повідомили в Офісі президента.

"Переговори МОЗ вело з вересня 2020 року. Складність в проведенні переговорів обумовлена ​​гострою глобальною конкуренцією за дійсно якісні та безпечні вакцини. Всі без винятку цивілізовані держави світу намагаються домовитися про закупівлю такої вакцини в умовах, коли надійні виробники ще не можуть повністю задовольнити глобальну потребу", — пояснили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З холодильника в Києві — до регіонів: як доставлять вакцину від коронавірусу і де її будуть зберігати

В ОП уточнили, Sinovac Biotech — найбільша китайська компанія з виробництва вакцин. Щорічно вона виробляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, схвалених у 34 країнах світу. Зокрема, рішення про закупівлю 50 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 китайського виробництва, прийняла Туреччина.

"Україна буде використовувати вакцину Sinovac Biotech для захисту насамперед тих громадян, які мають критичний ризик інфікування, і тих, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією. Щеплення буде безкоштовним", — розповіли вони.

За словами Володимира Зеленського, контракт укладений саме з досвідченим виробником вакцин.

"Головне, що ми провели дуже активну багатомісячну переговорну роботу і отримали конкретний результат. У короткий термін почнемо масштабну державну програму вакцинації. Нам дуже потрібно захистити найбільш "ризиковані" соціальні групи, і держава точно виконає це завдання", — повідомив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина від коронавірусуа. Як і коли робити щеплення?

В ОП додали, вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) — інактивована вакцина, вона випускається в шприці і зберігається при температурі від 2 до 8 градусів тепла за Цельсієм. Проведено клінічні випробування в різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Так, III фазу клінічних випробувань провели в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) і Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). Завершується III фаза клінічних випробувань в Бразилії, проміжні результати чекають 7 січня 2021. На січень наступного року планують отримати дозвіл на застосування препарату в Китаї та інших країнах, також вакцину представлять на прекваліфікацію до ВООЗ в лютому 2021 року.

"Договір про постачання на територію нашої держави підписаний з українським фармацевтичним підприємством "Лекхім", яке, за офіційним підтвердженням компанії Sinovac Biotech, є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні. Йдеться про закупівлю 1 мільйона 913 тисяч 316 доз за ціною 504 гривні за дозу", — заявили вони.

За даними ОП, в умовах договору вказано, що першу партію вакцини — 700 тисяч доз — поставлять до України протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю , Індії, Мексики, Бразилії, або централізованої процедури компетентним органом Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, кого і коли будуть вакцинувати від коронавірусу

"Таке постачання буде здійснюватися окремо від механізму COVAX, за яким нашій країні гарантоване одержання 8 мільйонів доз вакцини безкоштовно. Україна продовжує активний переговорний процес з усіма надійними виробниками для того, щоб збільшити доступ українців до ефективної і безпечної вакцини", — пояснили вони.