У Валках через коронавірус закрили магазин, дороги до Високопілля перекопали

У співробітниці магазину підтвердився коронавірус.

Валківський район залишається осередком епідемії коронавірусу в Харківській області. Із 77 діагнозів регіону 21 припадає на цей район: 13 людей захворіли у Валках, ще 8 — в Високопіллі. Обидві смерті припадають на це маленьке село, вилікуватися від COVID-19 тут поки не вдалося нікому.

20 квітня у Валках (Харківська область) закрили один з місцевих магазинів на дезінфекцію, оскільки в ньому працювала жінка, у якої підтвердили коронавірус. Про це повідомила KHARKIV Today перший заступник голови Валківської районної державної адміністрації Наталія Осадча.

"Це в Валках, закрили вчора на дезінфекцію. Там підтверджений, вона не продавщиця. У неї немає ознак практично хвороби, у неї легка форма. Вона перебуває вдома на самоізоляції. Аналіз брали, зараз підтверджений випадок. Тільки один магазин закритий. Всього коронавірус підтверджено у 13 людей. До цього числа входить і ця жінка", — сказала Осадча.

Крім того, станом на 21 квітня у Високопіллі (Валківський район) зафіксовано 8 випадків коронавірусу. У Високопіллі 2 людини з коронавірусом померли, 6 осіб перебувають на самоізоляції з легкою формою або без симптомів, зокрема батюшка і матінка з місцевої церкви. Три жителі Валок знаходяться в Харківській обласній інфекційній лікарні, їх стан лікарі оцінюють як середній. Ще 10 жителів Валок — вдома на самоізоляції з легкою формою або без ознак хвороби.

У Валківській центральній районній лікарні проходять лікування 4 людини. 

"Чотири людини у нас зараз з діагнозом пневмонія в нашій центральній районній лікарні. У них були взяті матеріали і відправлені в лабцентр,  COVID не підтвердився, просто пневмонія", — сказала Осадча.

Нових випадків коронавірусу в Валківському районі не зафіксовано, всього було взято 93 зразка, 72 виявилися негативними.

"По району всього за ці дні, коли у нас перше підтвердження було, з 15 числа, ми відправили на область 93 зразка. З них підтвердилось 21. Всі інші спростовані. Нових немає. Всі, у кого підтвердився коронавірус, значаться в колі контактних осіб. Людей, які випадають за це коло, не було", — пояснила перший заступник голови Валківської районної державної адміністрації Наталія Осадча.

Вона додала: друга померла від коронавірусу мешканка Високопілля, 70-річна жінка, в минулому працювала фельдшером і ймовірно надавала допомогу жителям села. Коло її контактних осіб вже встановлено — це 5 осіб. Серед них підтвердився коронавірус у одного. Решта — син і сусіди — знаходяться на самоізоляції.

У вихідні всі грунтові дороги до села перекопали, щоб люди не могли заїжджати і виїжджати в об'їзд організованих пунктів. Виїхати з села можна тільки після температурного скринінгу.

Як нам стало відомо, у Високопіллі немає аптеки, люди не можуть поїхати в місто за ліками. За словами Осадчої, зараз їх завозять в місцеву амбулаторію, поки їх вистачає.

"У селі немає аптеки. Ну аптеки, ви самі розумієте, в такі села вони не зовсім хочуть возити, їм не вигідно. Але у нас є в районі хороша практика: там, де немає аптек, ми укладаємо договори з аптеками і вони просто нам дають ліки, і ми їх реалізуємо через ФАПи (фельдшерсько-акушерський пункт). Тобто у ФАП завозиться певний перелік ліків і там можна їх купувати. Сказати, що вони там взагалі без ліків, не можна. На перший випадок достатня кількість. Але, наприклад, якщо комусь треба терміново ліки, яких немає у них в аптеці, вони дзвонять або сімейного лікаря, або сільському голові. Ось буквально 2 дні тому я купувала у Валках, привозила туди на пост і передавали людині", — пояснила перший заступник голови Валківської РДА.

Як писав KHARKIV Today, 15 квітня в Харківській області зафіксували першу смерть від коронавірусу. 71-річна жінка померла в Валківській районній лікарні, коронавірус підтвердили після смерті. Незадовго до госпіталізації вона продавала свічки в церкві. У селі, де жила хвора, ввели режим карантину, там вимірюють температуру на в'їздах і виїздах. Водіїв транспорту, який йде транзитом через Високопілля, попереджають про карантин, після чого вони приймають рішення: об'їжджати село або слідувати через нього без зупинки.

Нагадаємо, 20 квітня у Високопіллі  зафіксували  другу смерть від коронавірусу. 70-річна жінка контактувала з п'ятьма людьми — це син і сусіди. У чотирьох коронавірус не підтвердився, але два тижні всі будуть перебувати на самоізоляції. У чоловіка, з яким спілкувалися обидві померлі, діагноз позитивний, хоча коронавірус протікає безсимптомно.