У тендері на будівництво онкоцентру в Харкові, який виграла львівська фірма, знайшли порушення

У документації знайшли порушення.

Порушення допустив і замовник, і учасник. Аудитори дійшли висновку, що "Ромб +" не відповідає кваліфікаційним критеріям.

29 грудня Північно-Східний офіс Держаудитслужби завершив перевірку закупівлі послуги з будівництва онкоцентру в Харкові. Відповідний висновок про результати моніторингу процедури закупівлі опублікували на сайті ProZorro.

У висновку вказано, аудитори перевіряли предмет закупівлі, правильність розміщення інформації, тендерні пропозиції, своєчасність укладення договору і відповідність його тендерній пропозиції, своєчасність оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору.

Аналізу підлягала документація замовника — департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації та учасника — львівського приватного підприємства "Ромб +", яке в підсумку виграло тендер.

Аудитори побачили невідповідність тендерної документації вимогам законодавства. Так, в інформації про деяке обладнання, матеріали та послуги (швонарізник GSA-20LS Sika Comfortfloor PS 63НУDRОSТRЕSS, полімерне покриття підлог з шумоізоляційними властивості по типу Sika Comfortfloor PS 63, лампа IRLLAMP-Y) вказані конкретні торговельні марки без альтернативи.

"Вираз "або еквівалент" і обґрунтування використання посилання на виробника, марки і тип відсутні. Зазначене є порушенням замовником ч. 2 ст. 23 закону", — пояснили в Офісі Держаудитслужби.

Також порушення знайшли у вимогах про заходи захисту навколишнього середовища. У документації не зазначено, які саме протоколи випробувань або сертифікати фірми повинні подавати, щоб підтвердити вимоги.

Порушення допустив не тільки замовник, але і фірма-переможець.

"Моніторингом питання розгляду тендерних пропозицій встановлено, що учасник "Ромб + " не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим ст. 16 закону в частині непідтвердження матеріально-технічної бази", — сказано у висновку.

"Ромб +" повинен був надати довідку про наявність обладнання, матеріально-технічної бази для будівництва онкоцентру, але в своїй тендерній пропозиції вказав довідку без марки механізму і деякого обладнання. Крім того, фірма не прикріпила до пропозиції копії оригіналів свідоцтв з охорони праці.

Як відзначили в Офісі Держаудитслужби, якщо учасник не відповідає кваліфікаційним критеріям, замовник повинен відхилити тендерну пропозицію, однак департамент капбудівництва ХОДА не тільки не відхилив її, а й визначив "Ромб +" переможцем.

При цьому, на укладений договір перевірка не вплине. Учасників зобов'язали усунути порушення в документах протягом п'яти днів. Зміни в договорі опублікували в системі ProZorro.

Нагадаємо, перевірку тендера по онкоцентру в Харкові почали 24 грудня. Закупівлю під час моніторингу не зупиняли.

Як писав KHARKIV Today, 28 грудня департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації уклав договір з львівською фірмою "Ромб +" про будівництво нового онкоцентру (вулиця Лісопарківська, 4) вартістю 737,75 мільйона гривень.

Варто зауважити, що починала будувати онкоцентр харківська фірма "Трест Житлобуд-1", з нею в 2019 році уклали договір на 650 мільйонів гривень. Сплатили за нього 44 мільйони гривень, потім договір розірвали, оскільки знадобилося коригування проєктно-кошторисної документації.