У семи співробітників ХНАТОБу підтвердився коронавірус

Хворі і контактні пішли на самоізоляцію, театр роботу продовжить.

Частина творчого колективу з підозрою на COVID-19 самоізолювалася ще 2 серпня, через деякий час діагноз підтвердився.

6 серпня у семи учасників творчого колективу одного з підрозділів Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка підтвердили коронавірус. Про це KHARKIV Today повідомив генеральний директор ХНАТОБу Олег Орищенко.

"У нас в одному з підрозділів захворювання. Уже визначили інфікованих. Ми увесь підрозділ відправили на самоізоляцію на 14 днів. Я сподіваюся, що через 14 днів все стабілізується. Будемо приймати через 14 днів рішення про роботу цього підрозділу, будемо розуміти, хто хворий, хто ні, — сказав Орищенко. — Ситуація в інших підрозділах стабільна. Відповідально поставилися до всього того, що відбувається. Всі, хто має якісь симптоми, одразу ж повідомляють лікаря і йдуть на самоізоляцію".

Хвороба у частині співробітників протікає безсимптомно, у частини — в середній формі, важких хворих немає.

У розклад ХНАТОБу через коронавируса внесуть корективи, але незначні, оскільки припинило роботу тільки одне з чотирьох підрозділів. На великій сцені ХНАТОБу зараз нічого не проходить, тільки на літньому майданчику за театром.

"Саме цей підрозділ працювати не буде. Оркестр, балет, солісти — там не виявлено поки жодного випадку. Вони працюють в звичному режимі. У будь-якому випадку ми великі форми вистав не могли ставити через зрозумілі умови роботи. В основному ми проводимо концертні виступи — це камерна сцена, там виступ солістів йде в супроводі концертмейстера, на літньому майданчику — концерти симфонічного оркестру, виступи балету. Деякі концерти будуть камерні на літньому майданчику, в тому числі. Я вже затвердив розклад роботи на вересень. Будемо сподіватися, що обстановка стабілізується", — пояснив гендиректор ХНАТОБу.

Контактних осіб хворих встановлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культура повертається до Харкова. Як сходити в театр і на концерт в умовах карантину

У ХНАТОБі вже провели дезінфекцію. Крім щоденної обробки приміщень, дезінфекцію пройшли кімнати, де перебували хворі коронавірусом — гримерки, класи, ліфт і коридори. Закривати театр не будуть, там продовжують дотримуватися протиепідемічних вимог і сподіваються на свідомість глядачів.

"Я думаю, що для глядачів ніякої небезпеки немає. Все залежить від самих глядачів. Ми чесно повідомляємо про те, що у нас відбувається в театрі, і чесно говоримо, що вживаємо всіх заходів, щоб глядач був у безпеці. У нас є підтримка держави для придбання дезінфікуючих засобів, і економити на здоров'ї глядачів і співробітників театру ми не збираємося. Простіше простого закрити театр. Але це не вихід. Вся біда від того, що хтось цього не виконує. У нас глядачі виконують ці заходи. Є контролери та адміністратори, які стежать за цим", — підсумував Орищенко.

Як писав KHARKIV Today,  під час жорсткого карантину харківські артисти репетирували виступи по Skype, в Оперному театрі змушені були поставити на паузу дві прем'єри — оперу "Вишиваний. Король України" і балет "Спартак". 10 липня ХНАТОБ оголосив про відновлення роботи, але під відкритим небом.