У парламенту просять зменшити мільйонні застави для кандидатів у мери і депутати місцевих рад

Згідно з новим Виборчим законодавством, кандидат в мери Харкова повинен буде заплатити 1 мільйон 965 тисяч гривень застави. Для подачі списку кандидатів до Харківської облради партії потрібні 3 млн 840 тисяч гривень.

Згідно з новим Виборчим законодавством, кандидат в мери Харкова повинен буде заплатити 1 мільйон 965 тисяч гривень застави, стільки ж потрібно віддати за реєстрацію виборчого списку до міськради. Для подачі списку кандидатів до Харківської облради партії потрібно внести 3 мільйони 840 тисяч гривень.

Не згодна з такою сумою застави в соціальній мережі "ОПОРА". Вони просять Верховну Раду і парламентський комітет з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування вдосконалити Виборче законодавство.

"Організація вважає, що комітет парламенту повинен розробити зміни до Виборчого кодексу протягом квітня 2020 року, провести широке онлайн-обговорення проєкту і після цього бути готовим негайно винести його на розгляд парламенту. Це завдання може бути ефективно виконане в нинішніх умовах, з огляду на рішення Верховної Ради про дозвіл проведення засідань комітетів в режимі відеоконференції. Парламент в свою чергу повинен внести критичні зміни до Виборчого кодексу не пізніше травня 2020 року" — пояснили в "ОПОРІ".

У соціальній мережі вважають, що вдосконалити Виборчий кодекс потрібно так:

— посилити вплив виборців на черговість розподілу мандатів за пропорційною системою з відкритими списками;

—уточнити процедури реєстрації кандидатів на виборах і зменшити розмір виборчої застави;

— посилити професійний рівень виборчих комісій нижчого рівня та законодавчі гарантії внутрішніх реформ ЦВК;

— удосконалити порядок проведення передвиборчої агітації та врегулювання агітації в Інтернеті і соціальних мережах;

— підвищити прозорість виборчих фінансів;

— удосконалити процедури реєстрації виборців і адміністрування Держреєстру виборців;

— прийняти зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення для невідворотного покарання за виборчі злочини;

— посилити законодавчі гарантії участі людей з інвалідністю у виборчому процесі.

Нагадаємо, в грудні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав Виборчий кодекс. Разом зі зміною виборчої системи він регулює й інші питання, в тому числі, заставу кандидатів і партій на виборах всіх рівнів. Якщо істотних змін в розмірах застав кандидатів в президенти і нардепи не відбулося, то заставу до місцевих рад підняли майже в 40 разів у порівнянні з місцевою кампанією 2015 року.