У МОЗ розповіли жителям сіл в Харківській області, як здати ПЛР-тест

Міністр охорони здоров'я закликав телефонувати сімейному лікарю, а не їхати до амбулаторії або лікарні.

До Міністерства охорони здоров'я України звернувся житель одного із сіл  Харківської області з питанням, як здати тест на коронавірус, якщо найближча амбулаторія знаходиться в трьох кілометрах.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов закликав жителів сіл не їздити до амбулаторії, щоб не заразити оточуючих. У разі наявності ознак гострої респіраторної вірусної інфекції — телефонувати сімейному лікарю.

"До нас приходить багато звернень в соцмережах щодо алгоритму лікування людей, які проживають в селах. Це важливе питання, оскільки з усього населення нашої країни сільських жителів — близько 30%. І не всі мають доступ до якісної медичної допомоги", — сказав Степанов.

Як приклад міністр озвучив звернення жителя села з Харківської області.

"Добрий день. Живу в селі Харківської області. Є симптоми ГРВІ. Як мені здати тест? До найближчої амбулаторії — три кілометри. Їхати маршруткою або попуткою?", — написав житель.

Степанов закликав не їздити до амбулаторії, а дзвонити сімейному лікарю, щоб не заразити дорогою інших людей. При тяжкому перебігу хвороби до пацієнта приїде мобільна бригада для забору матеріалу для ПЛР-тесту.

"Якщо ви відчули ознаки застуди, нікуди не їдьте. Ви можете інфікувати оточуючих. Пацієнт з ознаками ГРВІ, який живе в селі, має зателефонувати своєму сімейному лікарю. Якщо є симптоми тяжкого перебігу ГРВІ — температура тіла вище 38 градусів і хоча б один з наступних симптомів: кашель, ускладнення дихання, біль в грудній клітці, задишка, ознаки дихальної недостатності і інші ознаки, які свідчать про критичний стан пацієнта, лікар відразу викликає мобільну бригаду, яка повинна зробити ПЛР-тест. Або лікар приймає рішення про виклик "швидкої", — пояснив міністр.

Після цього лікар приймає рішення про госпіталізацію хворого до певних закладів охорони здоров'я або лікування в амбулаторних умовах в залежності від стану здоров'я. У МОЗ також закликали не займатися самолікуванням, не купувати дорогі ліки і не шукати в Інтернеті, як лікувати коронавірус, оскільки "це — справа фахівців". Якщо сімейному лікареві не вдалося додзвонитися, Степанов пропонує звернутися на "гарячу" лінію МОЗ.