У МОЗ розповіли, коли в Україні введуть "карантин вихідного дня"

Замість локдауна Міністерство охорони здоров'я пропонує карантин у вихідні.

У вихідні працюватимуть магазини, аптеки і транспорт, все інше закриють.

В Україні не вводитимуть локдаун, замість нього планують впровадити "карантин вихідного дня". Це можуть зробити з наступних вихідних — 13-го і 14-го листопада. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов в ефірі програми "Право на владу".

"Це точно не буде цими вихідними. Ми ж розуміємо, що потрібно підготуватися. Я не виключаю, що ми будемо пропонувати зробити це вже з наступних вихідних", — сказав Степанов.

Міністр охорони здоров'я пояснив: жорсткий карантин по всій Україні вводити не планують, альтернативою стане "карантин вихідного дня" — коли дозволять працювати тільки об'єктам критичної інфраструктури. Сюди входять магазини, аптеки і транспорт.

"Коли ми говоримо про протиепідемічні заходи, ми звичайно дивимося на ту ситуацію, яка у нас є. І ми все чітко розуміємо, що ми не в змозі впровадити повний локдаун, на який пішли деякі європейські країни, ні на два тижні, ні на три тижні. Саме тому наша пропозиція — зробити жорсткий карантин саме у вихідні дні. Тобто субота, неділя. Це коли у нас будуть працювати виключно продуктові магазини, аптеки і транспорт, тобто все те, що стосується критичної інфраструктури. Все інше, щоб у вихідні не працювало", — пояснив Степанов.

Транспорт у вихідні не зупинятимуть ще й тому, що в ці дні на нього менше навантаження. За словами міністра, навіть в європейських країнах вирішили транспорт не чіпати. Обмеженнями у вихідні хочуть уповільнити поширення коронавірусу.

"Це дає нам можливість хоч якось розривати ланцюжок передачі хвороби — шляхом відсутності спілкування людей один з одним", — підкреслив Степанов.

Як писав KHARKIV Today, Харків знаходиться в "червоній" зоні епідемічної небезпеки. Учні старших класів навчаються на "дистанційці", молодші продовжують ходити до школи. У наземному і підземному транспорті, кафе і на ринках посилили контроль за дотриманням маскового режиму. У поліції обіцяли навіть залучати спецпідрозділи.