У МОЗ розповіли, коли в Україні можуть ввести жорсткий карантин

Основним показником стане заповненість ліжок в лікарнях.

Основними причинами зростання випадків коронавірусу міністр охорони здоров'я назвав легковажність і гру в політику, для прикладу навів масові заходи в Харкові і Запоріжжі.

Міністерство охорони здоров'я України буде пропонувати ввести жорсткий карантин по всій території України, якщо заповненість ліжок в лікарнях складе більше 60%. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу ICTV.

"Основним показником є ​​здатність медичної системи надавати допомогу хворим COVID-19. Загальна кількість ліжок, відведених на лікування коронавірусу, становить близько 37 000 в Україні. У лікарнях перебуває з діагнозом або підозрою на коронавірус 16 745 чоловік. Якщо ми вийдемо більше ніж на 60 %, ми будемо пропонувати не діяти виключно в умовах адаптивного карантину, а вводити жорсткі обмеження на території всієї країни", — сказав Степанов.

При цьому, він запевнив: повної зупинки країни не буде, це буде баланс між обмеженнями та збереженням економіки. Однак про які обмеження йдеться, в МОЗ поки не говорять.

"Дуже важливо знайти баланс, Україна повинна економічно витримати. Я не вважаю, що повний локдаун потрібно робити. Але в той же час обмеження, які будуть розривати цей ланцюжок передачі хвороби, це може бути. Якщо ми не припинимо таке легковажне ставлення і гру в політику іноді, коли проводять масові заходи. Бачили в Запоріжжі святкування Хортиця Фрідом, зараз концерт в Харкові, при тому що Харків знаходиться протягом місяця на перших місцях з точки зору кількості хворих щодня. І я практично щодня вводжу нові лікарні для лікування хворих COVID-19. Тобто це основна річ, яка може говорити про те, що збільшується кількість хворих", — сказав Степанов.

Як писав KHARKIV Today, станом на 6 жовтня в Харківській області виявлено 21 451 випадок коронавірусу. За добу підтвердили 487 випадків. З початку пандемії померли 369 осіб з коронавірусом, нових смертей немає.