У Лондоні визначать штам коронавірусу, який виявили у пацієнтів з Харківської області

Поки в Харківській області циркулює штам вірусу, який має походження з Італії.

До лондонської лабораторії направили по п'ять результатів аналізів жителів Лозівського, Куп'янського районів і міста Харкова.

15 зразків позитивних результатів ПЛР-тестування пацієнтів з Харківської області направили до Центру громадського здоров'я України, який перенаправляє їх до Лондона для виявлення штаму вірусу. Про це повідомила виконуюча обов'язки гендиректора Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота в ефірі "Суспільного".

"Фахівці референс-лабораторії Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я направляють зразки до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка розташована в Центрі громадського здоров'я Великобританії в Лондоні, — пояснила Махота. — Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я організовує, і буквально вчора ми відправили 15 зразків позитивних результатів (по п'ять з Лозівського, Куп'янського районів і міста Харкова), які будуть в подальшому направлені до Лондона".

До лондонської лабораторії результати досліджень з Харківської області доставляють періодично. Перший штам там підтвердили в березні. Поки в Харківській області визначена група B1 вірусу, яка поширена в Європі. Походження — Італія. Якщо брати Україну в цілому, то тут циркулює вірус груп B з Китаю. Лондонські фахівці з'ясовуватимуть, чи немає серед зразків з Харківської області штаму вірусу з Великобританії.

Як писав KHARKIV Today, станом на 15 січня в Харківській області виявлено 74 150 випадків коронавірусу, помер 1231 чоловік.