У Харкові "швидка" госпіталізує хворих з COVID-19 в ручному режимі

З початку пандемії кількість хворих з коронавірусом в регіоні зросла в шість разів.

Якщо раніше лікарні, які лікують хворих коронавірусом, брали пацієнтів за графіком, то зараз госпіталізація проходить в ручному режимі.

З жовтня лікувальні установи подають диспетчерам "швидкої" інформацію про кількість вільних ліжок та кисневих точок тричі на день. За цією інформацією орієнтуються, куди везти пацієнтів. Про це повідомила заступниця директора з медичної роботи "Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Галина Салдан.

"Минулого місяця госпіталізація хворих з пневмоніями і COVID-19 проводилася за графіком, який був поданий департаментом, за наказом чергували лікарні. Вже в цьому місяці йде госпіталізація хворих в ручному режимі. Кожна з лікувальних установ, яка обслуговує хворих c COVID-19, подає тричі на день кількість вільних місць і місць з киснем до центральної диспетчерської, щоб орієнтуватися, куди везти хворих. Подають о 08:00, 14:00 і о 20:00. Бригади, звичайно, ми для COVID-19 збільшили, враховуючи збільшення діагностованих пневмоній, зараз у нас близько 30 бригад, які обслуговують хворих з температурою і пневмоніями з COVID-19 ", — пояснила вона.

Медикам "швидкої" у вересні надійшло викликів в шість разів більше, ніж в квітні.

"За час пандемії кількість викликів зросла відносно не набагато, але кількість хворих, у яких діагностовано пневмонію і COVID-19, зросла з квітня до вересня в шість разів. У квітні було на місяць майже 36 тисяч 400 викликів, з них 520 пневмоній з COVID- 19. Вже у вересні було 42 тисячі 400 викликів, з них пневмоній і COVID-19 діагностовано в шість разів більше, майже 3 тисячі викликів, 30% від цих викликів госпіталізуються до лікарень як міста, так і області", — розповіла Салдан.

З початку жовтня щодня медики "швидкої" діагностують до 200 випадків пневмоній з COVID-19.

"У вересні від 70 до 80 викликів було на пневмонії та COVID-19. У жовтні щодня  діагностується приблизно плюс-мінус 180, більше 200 хворих з пневмоніями і COVID-19, і майже 80 хворих госпіталізують до лікувальних установ. Це досить велика цифра і це насправді проблема всіх", — підкреслила заступниця директора з медичної роботи "швидких".

Нагадаємо, з 19 жовтня Харків в "червоній" зоні карантину. Чиновники називають ситуацію критичною, навантаження на лікарні та лікарів — надмірним.