У Харкові готуються розгорнути додаткові ліжка для хворих COVID-19

Таке рішення прийняли у зв'язку з очікуванням нового епідсезону.

У міськраді прогнозують зростання хворих як коронавірусом, так і звичайними гострими респіраторними захворюваннями.

У харківських лікарнях планують додатково розгорнути 290 ліжкоо-місць для пацієнтів з коронавірусом. Про це повідомили в Харківській міській раді.

У Харківській міській клінічній багатопрофільній лікарні №25 хочуть створити 180 нових ліжок, в лікарні №18 — 50, в лікарні №17 — 60. Відзначається, що раніше в лікарні №13 було відкрито 100 ліжко-місць, в лікарні №17 — 120 ліжок (зараз в цій лікарні лікуються 128 пацієнтів з коронавірусом).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лікарнях Харківської області невчасно платили надбавки медикам

Також є ліжка в пологовому будинку №2, зараз медустанова переповнена. Однак в міськраді не уточнили, на скільки місць для коронавірусних хворих воно розраховане. У міськраді скаржаться, на те, що міські лікарні стали інфекційними.

"Перед нами стояло завдання — приймати на доліковування хворих, у яких негативний ПЛР-тест і важкий стан після перенесеного коронавірусу, але в наші лікарні почали надходити пацієнти з COVID-19, коли в інфекційній лікарні не було можливості їх прийняти. Тому сьогодні у нас ситуація "50 на 50", тобто наші лікарні стали інфекційними", — пояснила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Відзначається, що в міських лікарнях не вистачає персоналу. Зокрема, потрібні анестезіологи та терапевти. Також є проблема з киснем для нових ліжко-місць, на нього виділять 4,6 мільйона гривень. У лікарні куплять до кінця року засоби індивідуального захисту, на що витратять 7 мільйонів гривень, і ліки — 13,2 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова МОЗ не вважає великою проблемою пошук медиків для нового відділення харківської "інфекціонки"

Найголовніше — набори антибактеріальних, противірусних препаратів, які показані важким хворим, починаючи з перших днів інтенсивного лікування. Також нам потрібно дивитися вперед і передбачити кошти на перші три місяці наступного року, тому що є зростання захворюваності, і ми не бачимо стабілізації", — пояснив директор департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат.

Як писав KHARKIV Today, для підготовки до другої хвилі коронавірусу відкриють офтальмологічне відділення обласної лікарні, обласної травматологічної лікарні та міські лікарні №18 та №25. Всього розгорнуто 550 ліжок і 30 ліжок інтенсивної терапії.