У харківському онкоцентрі помер пацієнт з підозрою на коронавірус

У пацієнта з раком шлунка, який знаходився в реанімації харківського онкоцентру, була пневмонія. Перший ПЛР-тест на коронавірус показав позитивний результат, але для підтвердження діагнозу потрібно дві позитивні відповіді.

У пацієнта з раком шлунка, який знаходився в реанімації харківського онкоцентру, була пневмонія. Перший ПЛР-тест на коронавірус показав позитивний результат, але для підтвердження діагнозу потрібно дві позитивні відповіді.

Сьогодні хворий помер. Інформацію про це з посиланням на директора Харківського онкоцентру Дениса Швидкого підтвердила волонтер Олена Шержукова.

"Сьогодні буде висновок ще з двох лабораторій, брали ще повторно ПЛР-тест. Дезінфекцію всю повністю провели. Лікарі всі здали тести. У нього складне захворювання, він в реанімації лежав не по коронавірусу. У нього рак шлунка ускладнений, важкий. Потрібно почекати результатів, які будуть сьогодні. Тоді ми можемо говорити про щось конкретне", — пояснила KHARKIV Today волонтер.

Вона додала, що запалення легенів у пацієнтів, що знаходяться на апараті ШВЛ, буває дуже часто.

"В принципі, у нього важке основне захворювання. Те, що він знаходився в реанімації, це просто свідчить про те, що він був у важкому стані давно вже. У нього і запалення легенів могло початися через те, що він перебував на дихальному апараті. Запалення легенів при таких захворюваннях, коли людина тривалий час перебуває на дихальному апараті, є супутньою патологією. Тому він і був перевірений на коронавірус. Тому ми і просимо робити всім пацієнтам, які надходять на госпіатлізацію, ПЛР-тест. Нам їх роблять? Нам їх не роблять, і ми не знаємо, хто сьогодні надходить, а тест один коштує 3800 гривень, хто може це забезпечити?", — нарікає Олена Шержукова.

За її словами, у лікарів онкоцентру є захисні костюми для роботи з хворими, але їх забезпечили не за державний рахунок.

"Це те, про що ми говорили, нам не вдасться уникнути COVID-19, ми можемо тільки захистити пацієнтів. Лікарі працювали з пацієнтом цим конкретно в костюмах, які нам прислали з Києва, благодійний фонд. Тому що в Харкові не знайшлося костюмів для лікарів онкоцентру, на жаль, і досі їх немає. Ні костюмів для лікарів онкоцентру, ні респіраторів — нічого, для людей, які не припиняли ні на хвилину боротися за пацієнта. Справа не в лікарях, давайте захистимо пацієнтів. Якщо там будуть лікарі інфіковані — всі загинуть, 350 осіб їх", — додала волонтер.