У Харківській області одужали школярі, у яких було отруєння

Звідки взялася інфекція і як вона передалася — не встановили.

42 хворих школярів і один вчитель майже десять днів лікувалися вдома. Ймовірною причиною отруєння називають неякісні продукти.

30 листопада всі, хто отруївся в Дергачівському ліцеї №3, закінчили лікування, їх стан задовільний, діагноз — "гастроентероколіт невстановленої етіології". Нових випадків захворювання серед учнів і персоналу не зареєстрували. Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі.

"За результатами бактеріологічних досліджень хворих і контактних збудники кишкових інфекцій не виділені. Медичне спостереження за контактними дітьми та персоналом закінчено", — пояснили епідеміологи.

У лабцентрі уточнили, відповідають нормативним документам за мікробіологічними показниками санітарно-мікробіологічні дослідження продуктів і готових страв, змивів з об'єктів зовнішнього середовища і бутильованої питної води.

"Проба води з комунального водопроводу не відповідає вимогам Державних санітарних норм і правил. Дослідження води з комунального водопроводу також не виявили антиген ротавірусу і антиген вірусу гепатиту А. Тривають лабораторні дослідження води питної на ентеровіруси", — розповіли епідеміологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для школярів Харківської області можуть раніше початися зимові канікули

За словами фахівців, ймовірною причиною захворювання учнів ліцею і педагога стало вживання недоброякісних продуктів.

"Обставини, що сприяли виникненню спалаху — неналежний санітарний стан харчоблоку, порушення товарного сусідства продуктів харчування, термінів і правил їх зберігання. Джерело інфекції та фактори передачі не встановлені", — додали в лабцентрі.

Як писав KHARKIV Today, 18 листопада в Дергачівському ліцеї №3 деякі учні не прийшли до школи, комусь стало зле протягом дня. Здебільшого, це були учні першого класу. У ліцеї виявили порушення вимог санітарного законодавства. Всю початкову школу перевели на дистанційне навчання до офіційних результатів обстеження. 23 листопада навчально-виховний процес у початковій школі відновили, харчоблок Дергачівського ліцею №3 закривали.