У Харківській області безкоштовні ПЛР-тести на коронавірус роблять двом категоріям хворих

Тестування ПЛР-методом в нашому регіоні проводять 17 лабораторій, 13 з них — приватні.

Результати тестів з усіх лабораторій потрапляють в загальну статистику по області.

Перелік осіб, яким належить робити безкоштовний тест на коронавірус, періодично змінюється. Так, наприклад, сьогодні не тестують контактних осіб, а для того, щоб діагноз COVID був знятий, досить одного тесту. Про це розповіла в програмі "Інформаційний вечір" на телеканалі Simon директорка Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

Зараз безкоштовно здати ПЛР-тест можуть дві категорії хворих — хворі з пневмонією і підозрою на коронавірус.

"Безкоштовні тести проводяться відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров'я, який дуже часто змінюється. Він динамічний, міняються протоколи лікування, змінюються стандарти, змінюється підходи до тестування, і, відповідно до останніх змін, безоплатному тестуванню підлягають особи з пневмонією і підозрілі випадки. Що таке підозра? Це коли сімейний лікар ставить підозру на ковід, направляється екстрене повідомлення до лабораторного центру і присвоюється епідномер", — пояснила Любов Махота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де зробити ПЛР-тест на коронавірус в Харкові: оновлений перелік лабораторій

Раніше безкоштовне тестування також проводилося контактним особам. Зараз це не передбачено.

"Встановлюється термін медичного спостереження — 14 днів. Якщо за ці 14 днів у контактної особи немає клінічних проявів, вона не підлягає тестуванню і може приступити до роботи без тесту. Раніше ми не могли прийти на роботу, якщо ти був контактною особою, без негативного ПЛР-тесту", — розповіла керівниця лабцентру.

Для того, щоб пацієнта визнали здоровим, необхідно здати тест всього один раз, а не два, як було раніше.

"Ще з 29 травня черговими змінами до стандарту це скасували (два тестування —ред.) ... Одного тесту вистачає і не будуть витрачатися даремно бюджетні гроші", —пояснила Махота.

За словами директорки обласного лабораторного центру, на відміну від інших регіонів, в Харківській області велика кількість лабораторій, які проводять дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР — ред.). Більшість з них — приватні, а значить тест там можна зробити тільки за гроші. При цьому більшість тестів роблять в лабораторіях державного лабцентру області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський лабцентр отримає нове обладнання для досліджень на коронавірус

"13 приватних лабораторій, дві лабораторії лабораторного центру державної форми власності і дві лабораторії інфекційних лікарень комунальної форми власності ... Приватні лабораторії на сьогодні також завантажені і вони дають позитивні результати, на відміну від червня-липня, коли з приватних лабораторій одиниці до нас приходили позитивів, то на сьогодні у великій кількості саме виявлених підтверджених випадків. Якщо взяти пропорції, то десь 2/3 всіх досліджень за добу проводиться лабораторним центром і третина — приватними і комунальними лабораторіями", — розповіла Любов Махота.

У Харківській області щодня проводиться більше двох тисяч ПЛР досліджень на коронавірус. Іноді ця цифра сягає 2,5 тисячі. У лабораторному центрі за добу можуть обробити до 1,5 тисячі зразків. Всі результати приватних та державних лабораторій враховуються в загальну статистику по Харківській області.

Раніше KHARKIV Today писав, що станом на ранок 14 жовтня коронавірус виявили у 26 262 чоловік, з них — у 637 за минулу добу. Серед захворілих 427 померли (вісім за добу) і 5279 — одужали (57 за добу).